ЛИЧНИ секретар и блиски сарадник британске краљице Елизабете Друге, сер Кристофер Геидт, боравио је у уторак на Опленцу да би се уверио како теку припреме пред предстојећу сахрану посмртних остатака краљице Марије Карађорђевић. Иако је уз кантерберијског надбискупа већ дала сагласност да се са лондонског гробља у Грогмору, у близини виндзорског замка, посмртни остаци Марије Карађорђевић, жене краља Александра и мајке краља Петра Другог, из Лондона допреме 29. априла, краљица Елизабета је преко свог изасланика још једном желела да се увери да ће њена драга рођака наћи заслужени мир у крипти породичне цркве Карађорђевића на Опленцу.

Познато је, наиме, да краљица Елизабета често посећује гроб краљице Марије на гробљу у Грогмору, где је сахрањена и њена бака, енглеска краљице Викторија. Као ћерки румунског монарха Фердинанда Хоенцолерна и румунске краљице Марије и братаници краља Едварда, пренос њених посмртних остатака није било могуће организовати без сагласности британске круне.

Када су јој први пут пренели молбу да се тело њене рођаке пренесе на Опленац, владарка Велике Британије упитала је да ли је Србија спремна да прихвати и сахрани краљицу Марију Карађорђевић. Један од одговора, надамо се потврдан, донеће јој и сер Геидт.

Иако без много речи, енглески учтив, сер Геидт којем су друштво правили Мајкл Девенпорт, амбасадор Велике Британије у Београду, и професор Оливер Антић, саветник председника Србије, није крио задовољство пред лепотом Краљевског маузолеја на Опленцу. Геидт, чувар краљичиних архива и повереник за краљевску колекцију, који ужива велико поверење британске владарке, пажљиво је пратио речи Драгана Рељића, управника Задужбине краља Петра Првог о историји овог здања и са њим обишао крипту где ће 26. маја, уз све државне почасти, бити сахрањени краљ Петар Други (чији су посмртни остаци допремљени још у јануару у Србију) и краљица Марија и њена снаја краљица Александра Карађорђевић.

Посмртни остаци краљице Марије стижу на београдски аеродром 29. априла, а краљице Александре Карађорђевић, супруге Петра Другог, 9. маја.

МЕСТА У КРИПТИ У Цркви Светог Ђорђа, све је спремно за сахрану краља Петра ИИ Карађорђевића, краљица Марије и Александре. Марија Карађорђевић ће бити сахрањена у гробници крај свога супруга, краља Александра И Карађорђевића, док се у једном од кракова крипте налазе гробнице за краља Петра ИИ и његову супругу Александру.

До сахране 26. маја, посмртни остаци српских краљица почиваће, заједно са телом краља Петра Другог, у дворској капели у краљевском комплексу на Дедињу.

Оливер Антић, један од најзаслужнијих што ће најзад бити испуњен завет краља Петра да сви Карађорђевићи почивају на Опленцу, за "Новости" је рекао да припреме теку по плану.

- Сахрана на Опленцу биће на највишем нивоу, уз подршку председника Томислава Николића и краљевске породице, што симболично означава јединство највише власти и круне - каже Антић. - Биће ово величанствен догађај којим ће се Србији вратити историја коју заслужује. Најзад ће цела краљевска породица бити на окупу. Биће, обећавам, још изненађења и око заоставштине која је била имовина целе државе. Видели смо како је народ дочекао принца Павла, његов повратак у отаджбину поздравила је и наша дијаспора. И овим величанственим догађајем Топола постаје значајан историјски симбол.