АКО постоје чуда, нама се чудо десило... Мој Бата је био на ивици али, ево, поново ме усрећује. Добротом, осмехом и вером које га није напустила ни кад је било најтеже. Овим речима дочекује нас Лула Живојиновић, у бањи Селтерс у којој се после тешке болести опоравља њен супруг, прослављени глумац Велимир Бата Живојиновић.

- Желели смо да прво са "Новостима", са којима и данас Бата воли да започне јутро, поделимо срећу његовог опоравка - каже. - То што је и после свега што је доживео, на ногама, дугујемо дивним лекарима и медицинском особљу који су га лечили и неговали. Али пре свега и његовој вољи да победи.

Јер од чувеног Валтера цела Србија је очекивала да се не преда. Стиже "на ногама", у пратњи сестре Лјепосаве Илић. Осмехује се и одмах прелази на шалу:

- Не праштају ми овде, а ја их терам да ме што више муче!

Наручује кафу. Радије би, каже, нешто "јаче", али не дају. Шали се да није спреман за нову улогу, али за терапију јесте . Уз њега је Славољуб Везмар, главни терапеут. Бата га зове "чудо човек". И објашњава да су га његове златне руке оживеле.

ЗВЕЗДА - НАМА су сви пацијенти једнаки, али трудимо се да што више пажње посветимо звезди, човеку који је обележио епоху и пред којим се свет клањао - каже др Драганац. Од првог дана уз Бату су Томислав Миликић, оснивач "Селтерса" и директорка Милица Лазовић. Осим докторки Весне Кнежевић и Јелице Спасенов, о Бати брину и сестре Светлана Микић Тодоровић и Ружица Агатуновић.

- Бата је послушан пацијент - каже Везмар. - Причамо о свему, често ме насмеје. А када је дошао није могао да говори, да се креће.

Први мождани удар Бата је доживео 3. јула прошле године. Удар је био толико јак да му је паралисао читаву леву страну тела. Био је непокретан, отежаног говора.

- Преживео је само захваљујући др Ранки Тодоровић из болнице "Свети Сава" - каже Лула. - Били су то тешки дани за све нас.

Али и за многобројну публику која није желела да поверује у рањивост свог хероја, великог, непобедивог Бате Живојиновића. Први пут он није стао пред своју публику да јој се поклони на премијери свог последњег филма...

После двомесечног лечења чинило се да опоравак иде на боље. У бању Селтерс смештен је 6. септембра, а само три дана касније на иницијативу др Снежане Драганац враћен у "Светог Саву".

- Била сам скоро љута због ове одлуке да га поново вратимо у болницу, али данас сам бескрајно захвална докторки која је прва препознала проблем - каже Лула. - Испоставило се да је доживео нови шлог, и то још опаснији са крварењем.

И поново неизвесност и ишчекивање.

- Али, није било посустајања - каже Лула. - Веровала сам у мог Бату. Јунак је то...

Бата се смеши. Слуша је пажљиво. Испитивачки.

- Једно време био је готово у коми. Само би се на тренутак пробудио, додирнуо ме погледом и поново би заспао.

А она је даноноћно бдела над његовом постељом.

БЕЗ ПОЛИТИКЕ О БАТИНОМ здрављу свакодневно се распитују многобројне колеге, пријатељи, партијски другови. Хоће да дођу, да га виде. Лула се нада да ће ускоро моћи да га посете. До тада, она му препричава најважније догађаје. Труди се да избегне – политику.

- Непрестано сам га држала за руку, миловала и говорила му о нашој деци и унуцима. Препричавала сам му догађаје из живота, подсећала га на све лепо што нам се дешавало. Знала сам да ме чује - нежно говори Лула.

- Ето, рекао сам вам, она мене прати и кад спавам - додаје шармантни Бата.

И кад су лекари сумњали, она није. Добио је Бата нову битку. За месец и по дана придигао се из болесничке постеље. Брже него много млађи људи. На кућном лечењу био је до 6. децембра, када је смештен у Селтерс.

- Толико ме болести нападало, као да су све болнице у Србији биле моје - каже Бата. - Три инфаркта, два бајпаса... Па, још и та шећерна болест. А, и кичму сам повредио. Сад и ово... Али овде су светски стручњаци. Па подигли су ме на ноге! Не могу да кажем шта је ко тачно учинио за мене, али заслуге припадају свима.


ПОРОДИЦА УВЕК УЗ БАТУ

УЗ БАТУ је и његова породица. Са децом и унуцима који живе на Куби и у Француској, свакодневно разговара, виде се преко Скајпа.

- Само да се ускоро сви окупимо у нашој Кораћици - каже Лула.