ОГРОМНА жеља да створи нови живот и да постане мајка, била је јача од страха Јелене Трикић (32), из Дрвара, да ће изгубити свој. Једну битку је добила - дете. Сада јој предстоји тежа - за сопствени живот.

Иако се још од 2007. бори са тешким обликом тумора на мозгу, Јелена је пре десетак дана на свет донела сина Николу. Нјена храброст задивила је све запослене у Клиничком центру Бањалука.

- Јелена је до сада имала већ два тешка оперативна захвата на мозгу. Била је под зрачном терапијом и терапијом цитостатицима. Онколози су јој препоручили интензивнију терапију цитостатицима, али она је то одбила јер би то уништило њену способност да има потомство. Са поштовањем и стрепњом о Јелениној одлуци прича за "Новости" др Слободан Граховац, који је био у тиму лекара који је породио храбру жену.

Од момента када је Јелена донела одлуку да ризикује свој живот, да би на свет донела нови, и лекари су били у дилеми: да ли у неком моменту прекинути трудноћу с обзиром на то да она погоршава овај облик тумора?

- Желела сам да осетим своју бебу у наручју. Сада имам Николу. То је неописив осећај. Вредео је да се за њега борим. Срећна сам - каже измореним гласом Јелена, док погледом пуним огромне мајчинске љубави гледа свог сина.

СТИГЛА И ДО ДИПЛОМЕ УПРКОС тешкој болести, с којом се бори већ пет година, Јелена је успела почетком ове године и да дипломира на Економском факултету у Бањалуци.

А Никола је једна здрава беба. Родио се са 1.970 грама и доктори кажу да је витални дечак, на срећу, без икаквих неуролошких сметњи.

Јеленина мајка Милкица, коју смо затекли у посети кћерки, очију пуних суза прича о страху да је Јелена, одлуком да роди, додатно смањила шансе да оздрави.

- То је била њена велика жеља. А можда би било другачије да није затруднела... Не знам... Не знам... Супруг Горан и ја смо је подржали. Наше је да будемо уз њу - кроз сузе прича Милкица Трикић.

Доктор Граховац каже да је сада пред њима, лекарима који су јој жељу за потомством испунили, да покушају да јој обезбеде даље лечење.

- Да бисмо јој обезбедили прегледе код најбољих неурохирурга у иностранству, потребна нам је подршка свих институције. Одлуку о даљем лечењу ће донети онколози - да ли ће бити подвргнута новој операцији или ће се наставити лечење зрачном терапијом или цитостатицима. Урадиће се и додатне анализе магнетном резонанцом. Ток њеног даљег лечења засад је неизвестан, јер је већ имала два хируршка захвата на мозгу, а уколико би био потребан и трећи, морао би да се ради у Београду или у иностранству.

Јелена је избеглица из Дрвара, која живи у Приједору. Породица је у тешком материјалном стању, па је сада, када је Јелени неопходно даље лечење, на испиту цели здравствени систем Српске, али и хуманост целог друштва.

Јелена је свој испит херојства и несебичности – положила.