КОВЧЕЗИ са телима кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе Карађорђевића у петак по подне су стигли на Опленац, где ће у суботу бити сахрањени.

Посмртне остатке кнеза Павла, праћени звоњавом из Саборне цркве изнели су у петак тачно у 16.30 гардисти Војске Србије. За њима су сандуке са телима кнегиње и кнежевића носили чланови националног ансамбла "Коло", обучени у народне ношње.

Читава породица Карађорђевић испратила је кнеза, кнегињу и кнежевића на последње путовање пут Опленца, где ће коначно наћи вечни мир. Након што је колона са ковчезима, под јаком полицијском пратњом, кренула, ћерка кнеза Павла Јелисавета и чланови њене породице разговарали су са грађанима испред Саборне цркве.

Неколико хиљада грађана поклонило се моштима кнежевске породице током 24 сата колико су биле изложене у Саборној цркви у Београду. У колони људи, који су са разних страна стигли у Саборну цркву, била је и Вероника Поповић, пензионисана учитељица са Карабурме.

- Ово је тежак и истовремено радостан дан за нашу земљу - рекла је. - Нека се од данас Србија никада више не стиди своје прошлости.

Историчар Милан Тешић рано ујутру дошао је из Смедерева да се поклони сенима кнеза Павла.

- Поносан сам што Србија од данас може да погледа свету у очи. Кнез је најтрагичнија личност српске историје - казао је Тешић.

Баку Ему Ракоч, са Дорћола, чији је брат био у краљевој гарди, у Саборну цркву довео је унук Никола.

ДОЧЕК У ШУМАДИЈИ КОЛОНУ која је довезла земне остатке кнежевске породице у петак увече је на Опленцу дочекало неколико стотина мештана обучених у народну ношњу. Они су желели да први дочекају и поздраве долазак кнеза на место вечитог починка.

- Желела сам да одам пошту кнезу, али и његовој супрузи Олги, која је зрачила добротом и племенитошћу. Нјихов живот више од прогона обележила је трагична смрт њиховог сина Николе. Враћајући се нама, у Србију, они се заправо враћају себи - испричала је у петак док је излазила из Саборне цркве.

- Дирнуле су ме сузе нашег народа, који им је стрпљиво, целу ноћ, у мимоходу, одавао почаст - каже за "Новости" принцеза Јелисавета Карађорђевић.

Испраћајући ковчеге са земним остацима кнеза Павла, кнегиње Олге и кнежевића Николе, уз принцезу Јелисавету била је њена породица. Још од ексхумације, која је 28. септембра обављена у Лозани, од ње се не одваја њена ћерка Катарина Оксенберг.

- Гануле су ме и топле речи патријарха Иринеја о историјској улози мог деде. Осећала сам се поносно - каже за "Новости" Катарина Оксенберг.

Велика подршка принцези Јелисавети је и њен син Николас Балфур, који је у петак, из Лондона, допутовао у Београд са супругом Стефани и њихове четири ћеркице. Старије Индија и Глорија и раније су биле у Београду у посети својој баки, али млађим девојчицама Олимпији и Ђорђији ово је први долазак у домовину њиховог славног прадеде кнеза Павла.

- У овом тренутку, који сам цео живот сањала, посебну радост су ми донеле моје унуке. Желим да сва моја деца памте овај дан - каже принцеза Јелисавета.

Око ковчега прекривених српским заставама са ловоровим венцима у петак су у Саборној цркви били и други чланови династије Карађорђевића, престолонаследник Александар са супругом Катарином, и његови синови Петар и Филип. На сахрану је дошао и кнез Александар Карађорђевић са супругом Барбаром од Лихтенштајна. Из Женеве је допутовао и њихов син, кнежевић Мишел. Из Немачке је стигао Владимир Карађорђевић, син краљевића Андреја, а унук краља Александра, са супругом Бригитом. Ту је и Линда Карађорђевић, супруга принца Томислава, са синовима Михаилом и Ђорђем.