СУД у Чикагу прихватио је тужбу коју су против америчке компаније „Милитари Профешнал Рисорсис (МПРИ)“ поднеле српске организације У САД „Жртве геноцида у Крајини“ и „Српски крајишки одбор“. Амерички Срби туже америчку компанију због учешћа у прогону 200.000 Срба из Крајине.

Судија Рубен Кастиљо из федералног суда у Чикагу прогласио је државу Илиноис надлежном за суђење с обзиром да „МПРИ“ има своје филијале и послове у тој држави, а Срби из Хрватске који су поднели тужбу живе у Чикагу, Милвокију,Рокфорду и околним местима. То је, међутим, тек први корак јер је суд само прихватио да се поступак води, не изјашњавајући се о заснованости тужбе.

Српска тужба „тешка“ је укупно 10 милијарди долара, односно 25.000 за сваког од 200.000 прогнаних. Компанији МПРИ стављају на терет да су инструисали Хрватску војску како треба да изведу „Олују“ и да су зато одговорни за етничко чишћење и убиства која су се догодила током те акције.

Компанију МПРИ основала је група бивших америчких официра 1987. године. За себе тврде да пружају „широк спектар услуга у војним питањима, како приватним тако и јавним субјектима“. Поред америчког министарства одбране сарађују са више од 40 земаља света а главне канцеларије су им у Авганистану, БиХ, Немачкој, Ираку, Кореји и Кувајту.

ОБУКА ИЗВОДИО МПРИ МНОГИ војни експерти верују да хрватска војска логистички и тактички не би могла да изведе акцију таквих размера као што је „Олуја“ без обуке МПРИ. У прилог тим тврдњама иду и запажања да је операција „Олуја“ имала типичне карактеристике тактике америчких оружаних снага - комбинација ваздушних, артиљеријских и пешадијских напада уз онеспособљавање командних и контролних мрежа. Ипак у америчким анализама објављеним после рата наводи се да ова компанија није имала значајнији утицај на официре који су руководили „Олујом“.

Најважија ставка у „си-вију“ им је управо акција „Олуја“. Уз одобрење америчких власти обуку хрватских официра спровели су под називом „Програм асистенције демократској транзицији“. Тренинг је почео у априлу 1995. године у војној школи „Петар Зрински“ у Загребу.

Представници компаније нису се званично оглашавали у вези са детаљима тужбе, али су неки медији пренели речи неименованих представника који тврде да је „смешно оптуживати једну компанију за акцију каква је била „Олуја“. Исти представник, међутим, наводи и да је Анте Готовина уочи „Олује“ посетио центар за обуку у америчком Форт Арвајну.

- Туђман је од Била Клинтона добио зелено светло за почетак акције. Ствари су се дакле одвијале на много вишем нивоу - преносе хрватски медији његове речи. - Компанија не може да буде одговорна ако њени партнери својим деловањем прекрше националне или међународне норме. У Хрватској је, по уговору с МПРИ, обуку вршио генерал мајор Ричард Грифит, а обука се односила на тему националне безбедности и одбране транзиционог друштва какво је тада било хрватско. Ако је касније и било кршења међународних норми ратовања, односно протеривања и разарања, за то се не може окривити МПРИ.

На основу „пропорука“ из Хрватсе МПРИ је наредне године добио и посао обуке Војске Федерација БиХ вредан 140 милиона долара. Основни задатак била им је прекомпозиција Министарства одбране да би се ујединиле, некада засебне, муслиманска и хрватска војска. Уговор је укључивао и развој система обуке војника и успостављање првог центра за обуку.