ЈА сам срећан што сам Србин, и тијем именом поносићу се до вијека. колијевка мојијех дједова, краљевина Србија, пријестоница Србинова позива ме - то је одликовање за мене велико и ништа ми на свијету, у животу моме, неће бити драже од овог одликовања.

Овим речима, пренеле су српске новине у мају 1892. године, одговорио је велики научник Никола Тесла на молбу српске делегације да на својем путовању Европом посети и Београд.

Свега неколико дана касније, историјска посета се заиста и одиграла.

На данашњи дан, пре тачно 120 година, на перон београдске Железничке станице закорачио је човек који је измислио будућност. Никола Тесла, један од највећих изумитеља у историји човечанства, тада је први и једини пут боравио у престоници Србије. Задржао се укупно 31 сат, срео се с краљем, истакнутим професорима, студентима, књижевницима...

ОБЕЛЕЖАВАНЈЕ ГОДИШНЈИЦА Теслине посете Београду биће обележена данас и сутра. У свечаној сали Ректората Београдског универзитета у организацији Друштва за информатику Србије и Музеја Николе Тесле данас у 15 сати одржаће се трибина „Никола Тесла и 21. век“. Поставка Музеја Николе Тесле о посети великана Београду биће изложена сутра у свечаном холу Радио Београда.

Тесла је у Београд дошао 20. маја, по старом календару, 1892. године. Воз је стигао касно увече, а испред зграде Железничке станице, упркос противљењу скромног научника, организован је свечани дочек.

- Чим је воз стигао, међу присутнима је настало живо кретање, и све очи биле су упрте на место где је воз стао, а како су се сви у том тренутку пријатно осећали кад су видили човека онако славног, а тако младог - писао је са одушевљењем новинар „Српске заставе“. - Тесла је прошао кроз шпалир одушевљене омладине, која га је поздрављала бурним усклицима: „Живео! Живео!“ Он је, потресен и ганут, отпоздрављао омладину махањем руке, и рекао уз благи осмех својој раздраганој браћи: „Мање одушевљења, браћо.“

Најпознатији Србин на планети преноћио је у хотелу „Империјал“, који се налазио у близини данашњег Филозофског факултета. Скроман, у књигу гостију уписао је само „Никола Тесла, електротехничар“.

Сутрашњи дан почео је пријемом у Краљевском двору. Тесла је разговарао са тада још малолетним краљем Александром Обреновићем и члановим намесништва. Краљ се занимао за нове изуме, а научник за ситуацију у отаджбини.

Уследио је свечани ручак, а затим и обилазак Народног музеја. У Великој школи обратио се професорима и студентима.

- Господо, немојте мислити да сам ја, отишавши са свог огњишта, заборавио свој род и племе. Не, ја сам остао Србин и тамо далеко, преко дебелог мора - говорио је Тесла.

Нашао је велики научник времена и да прошета Калемегданом, а дан је завршио на банкету приређеном њему у част у кафани „Смутековац“ код Вајфертове пиваре у улици Топчидерски друм.

Великана који је осветлио свет, у Београду је поздравио и његов омиљени песник - Јован Јовановић Змај. Тада је Змај први пут читао сопствене стихове - песму посвећену Николи Тесли. Изумитељ је, на ивици суза, пришао Змају и пољубио му руку.

Сутрадан, тачно у 5.22, Никола Тесла је возом отишао у Будимпешту.

У Београд се, упркос обећању, никада није вратио.

Неколико година касније почела је електрификација Србије.

НЕМА ФОТОГРАФИЈА

НИЈЕДНА слика Теслине посете Београду није пронађена, иако је несумњиво да је тако велики догађај морао бити забележен и фото-апаратом. Остао је, међутим, опис усхићеног новинара који је присуствовао дочеку на Железничкој станици. - Господин Тесла је леп, црномањаст човек, малих танких бркова, висока и лепа стаса, ведра чела - писао је новинар „Српске заставе“. - Изгледа млађи но што јесте. При томе је врло пријатан и симпатичан, а његов благ осмех привлачи човека да му одмах поклони своје симпатије.