КРАЛЈЕВИ висина - белоглави супови, орлови лешинари, изузетно ретке и законом заштићене птице, снег и лед преживели су захваљујући - људима. У колонијама у кањонима река Трешњица и Увац, редовно су добијали храну коју у природи не би могли да нађу.

У колонији на ободу Ваљевских планина, код реке Трешњице, најсевернијој у Европи, тренутно има око 50 одраслих птица, а на свет би ове године требало да дође најмање 15 младунаца. Бригу о резервату „Кањон реке Трешњице“ држава је поверила Центру за природне ресурсе „Натура“ из Ваљева, који је уз несебичну помоћ житеља околних села организовао редовну исхрану ових птица.

- На пример, Бобан Вучићевић редовно на хранилиште износи остатке меса из кланица белоглавим суповима, као што су то ранијих година чинили његов деда и отац, каже Драган Ђекић, шеф ренджерске службе ваљевске „Натуре“.

УБИСТВО ОРЛА - ОНАЈ ко је из ловачке пушке - сачмаре недавно убио белоглавог супа у селу Дрлаче код Лјубовије није ни свестан колику је штету начинио колонији ових ретких птица у кањону реке Трешњице - каже Ђекић. - Тим убиством највероватније је изгубљена још једна птица, јер ако је била у пару, друга која је остала у гнезду неће моћи сама да изведе младунца. Синиша Митровић, директор Центра „Натура“ из Ваљева верује да ће починилац бити пронађен и кажњен ако држава има намеру да вреднује своја природна богатства.

И у највећој колонији белоглавих супова - орлова лешинара у клисури Увца, која је прошлог лета бројала 88 гнезда, топли оброк стизао је сваког трећег дана. Захваљујући резервама од четири и по тоне меса угинуле стоке која се чува у хладњачи у кањону, чувари резервата природе „Увац“ износили су храну у својеврсни ресторан за орлове.

- Високи снег омета прилаз главном хранилишту, али имамо помоћне локације - каже Небојша Поповић, координатор чуварске службе у резервату природе „Увац“ из Нове Вароши. - Сада има сасвим довољно хране за орлове, а бригу о белоглавим суповима воде мештани и ђаци.

Краљеви висина прегрмели су најтежи период, баш кад не могу дуже да лете у потрази за храном. Од средине децембра, женка и мужјак смењују се на гнезду, на литицама клисуре у кањону Увца и Трешњице.

- Белоглави суп је светиња, у протеклих десетак година није било рањавања или убијања ових птица - каже Вјекослав Јоксимовић, из Удружења „Јадовник - оаза нетакнуте природе“ у Пријепољу, која брине о колонији у клисури реке Милешевке. - Зимус смо сваке две недеље износили отпатке из кланице „Мелић“ у Ивању, а сада седмнодневно и до пола тоне.

Ове птице вековима су везане за људе. Драган Ђекић из ваљевске „Натуре“ каже да у доба свињокоља неретко белоглави супови из колоније у Трешњици слећу у дворишта околних села, да се почасте...

- Велика атракција био је млади белоглави суп, коме су наденули име Живко, који се толико зближио с људима и децом да уопште није хтео да се дружи са орловима из колоније у Трешњици, нити да лети - подсећа Ђекић. - Неколико пута пуштали смо га да полети, али се увек враћао у село, ишао са ђацима пешацима. У међувремену утврђено је да је у питању женка, која се сада налази у волијери у клисури Увца.