ЛЈУБОВИЈА - Прегрмео је сибирски мраз, снег и лед, али је пао од људске руке. У селу Дрлаче, код Лјубовије, нађен је мртав белоглави суп, ретка, законом заштићена птица, коју је неко убио хицем из ловачке пушке - сачмаре.

Ветеринар Богдан Шојић из Чачка, сарадник Завода за заштиту природе Србије, у телу угинуле птице пронашао је две драмлије, а повреде указују на то да је белоглави суп смртно погођен у лету, на висини, и да је нагло пао на земљу. Птица је била стара око деценију и по.

- Ово је први пут да је на подручју “Кањон реке Трешњице”, где живи колонија ових изузетно ретких птица, белоглави суп убијен из ловачке пушке - каже Драган Ђекић, шеф ренджерске службе ваљевског Центра за природне ресурсе “Натура”, који се стара о овом драгуљу природе. - Највероватније, птицу није усмртио нико из тог краја, јер сељани веома добро знају колики је значај белоглавих супова, који су чистачи природе.

У колонији тренутно има око 50 одраслих птица, а ове године требало би да на свет дође најмање 15 младунаца. За белоглавог супа кажу да је краљ небеских висина, јер сатима може да једри на ваздушним струјама.