БЕЛОГЛАВИ суп из Србије који је пронађен рањен у Израелу пуштен је у дивљину после две месеца лечења у израелској ветеринарској болници.

Птица је, са ранама од метка, пронађена у једном кибуцу на северу Израела и брзо пренета у болницу, специјализовану за дивље животиње. Белоглави суп био је обележен прстеном који је указивао да потиче из Србије, пише израелски лист „Харец“ и објашњава да супове из југоисточне Европе привлаче израелска хранилишта и да их често могу видети посматрачи птица у тој земљи.

Амбасада Србије у Тел Авиву обавештена је о опоравку птице и српске дипломате су присуствовале пуштању „пацијента“ у дивљину.

Лет на Блиски исток може бити опасан за птице попут ове из Србије јер их понекад гађују људи који игноришу међународне споразуме о заштити животиња.

Стотине дивљих животиња, а највише птица, смештено је у израелске специјализоване ветеринарске болнице за дивље животиње са ранама од метака. Оне се тамо лече и пуштају у дивљину. Израелску ветеринарску болницу за дивље животиње води друштво „Хаи Бар“, које је основано да би помогло Управи за природу и паркове Израела у заштити природне средине.