НИ после безмало месец дана од разорног земљотреса, због великог, а понегде и тешког оштећења школских објеката - у Краљеву још не раде све школе, тако да принудни распуст - још траје.


Од 16.500 ђака у 23 основне и 10 средњих школа на подручју Краљева, наставу још не похађа око 900 ученика Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“, и око 600 ученика Музичке школе „Стеван Мокрањац“. Али, не само зато што су ове две школе понајвише оштећене у земљотресу, већ и због специфичности саме наставе.


И, док ће после хитне и прве санације оштећења, која данас почиње, ученици Пољопривредне школе поново сести у клупе највероватније већ крајем недеље, зграда Музичке школе, у којој се како-тако заштићени још налазе сви школски музички инструменти, и даље чека оцену стручњака да ли је санација могућа, или је за ову школску зграду једино право решење – рушење.

БЕСПЛАТНО ЗИМОВАНЈЕ ЗЛАТИБОР - У одмаралишту „Спорт трим“ Станише Трујућа бесплатно борави 88 првака из Краљева. - Да се мора помоћи то је свакоме јасно, муке Краљевчана неће нестати саме од себе - каже Трујић, генерал полиције у пензији и власник одмаралишта. Насмејана лица малих Краљевчана говоре колико им је лепо међу златним боровима, домаћини о њима брину као о најрођенијима, обезбедили су им бесплатан седмодневни боравак на Златибору, пружајући прилику родитељима да за то време, колико - толико, уреде породичне домове. ( Н. Ј.)


У већини осталих средњих и основних школа, тамо где је и када то било могуће, настава је започета одмах после санације оштећења, у некима тек данас, док ће трајна и потпуна санација свих теже оштећених школа засигурно потрајати.


- Од 90 школских објеката у граду и ближој околини, оштећено је 46. Зато смо неке школе које су претрпеле тежа оштећења морали да расељавамо у мање оштећене школске зграде по граду, приградским насељима, па и оближњим селима где су школе остале готово неоштећене и да, уз то, скраћујемо и часове. То је био једини начин да ученици не изгубе превише часова док се њихове матичне школе не оспособе за наставу - каже Жарко Милосављевић, начелник Школске управе Рашког округа.


Тако сада, у већини школских зграда по Краљеву и околини, наставу заједно похађају, али у различитим сменама, ученици по две школе, неретко и различитог узраста - основци и средњошколци. Понегде, као што је то у ОШ „Јово Курсула“, осим ђака матичне, наставу похађају и ученици још две школе - ОШ „Димитрије Туцовић“ и Школе за основно и средње образовање деце ометене у развоју „Иво Лола Рибар“.

СУМОРНА СТАТИСТИКА ПРЕМА записницима комисија за процену степена оштећења и штете од земљотреса, која су до недеље прегледале око 3.000 оштећених објеката, број стамбених зграда и породичних кућа које ће морати да се руше јер им поправке нема, попео се на - 215, не рачунајући и тешко оштећене зграде неколико јавних установа. А, тек је прегледано мање од петине свих оштећених објеката!?

Због „расељавања“ ученици неких средњих школа морали су у Рибницу или насеље Берановац на периферији, па и оближња села - Ратину, Врбу и Конарево. Али, после само два-три дана „родитељског превоза“, Штаб за ванредне ситуације и Школска управа, само за те ђаке, организовали су редован и бесплатан аутобуски превоз.


БЕСПЛАТНО ЗИМОВАНЈЕ

ЗЛАТИБОР - У одмаралишту „Спорт трим“ Станише Трујућа бесплатно борави 88 првака из Краљева.

- Да се мора помоћи то је свакоме јасно, муке Краљевчана неће нестати саме од себе - каже Трујић, генерал полиције у пензији и власник одмаралишта.

Насмејана лица малих Краљевчана говоре колико им је лепо међу златним боровима, домаћини о њима брину као о најрођенијима, обезбедили су им бесплатан седмодневни боравак на Златибору, пружајући прилику родитељима да за то време, колико - толико, уреде породичне домове. ( Н. Ј.)

ЗВОНИ ЗВОНЦЕ ОД средњих школа у понедељак би требало да почне настава у Шумарској, а сутра у Електро-саобраћајној и Економској школи. После безмало месец дана распуста, на наставу ће кренути и основци матичне ОШ „Петар Николић“ у селу Самаили, чија истурена одељења по оближњим селима већ раде.ХУМАНИТАРНА ИГРАНКА УЧЕНИКА ИЗ ВРБАСА

УЧЕНИЧКИ парламент Основне школе „Петар Петровић Нјегош“ у Врбасу, заједно са наставницима, организовао је протеклог викенда хуманитарну акцију прикупљања помоћи за једну од основних школа у Краљеву.

Чланови Ученичког парламента дошли су на идеју да организију школску игранку за ученике седмог и осмог разреда ове школе, за шта је улазница коштала симболичних 100 динара.

- Акцију су ученици назвали „Помозимо Краљеву“, а они су се и радо одазвали овој акцију и учествовали у њој куповином карата. Ученички парламент прикупиће око 12.000 динара и уплатити на жиро рачун једне од школа у Краљеву - рекао је Михаило Секулић, координатор Ученичког парламента. (Б. Б.)