После готово 70 година поново су се „срели“ Јосип Броз Тито и Драгољуб Дража Михаиловић. Када већ нису за дрвеним столовима у селу Ба успели да „исплету“ савезништво, судбина их је некако „саставила“ у стакленим витринама Војног музеја на Калемегдану.
И док је Тито годинама једна од главних фигура музеја, ове први пут са њим простор „дели“ Дража Михаиловић. Планирано је да „друже“ наредних месец дана, јер су, захваљујући БИА, ђенералове личне ствари привремено позајмљене Војном музеју.

- БИА је овај материјал први пут дала јавности на увид - објашњава потпуковник мр Иван Мијатовић, заменик директора Војног музеја. - Ми, иначе, искључиво представљамо историјска акта и факта, не улазећи у тумачења историје.
Посетиоцима Војног музеја биће доступно оно што је сачувано од Дражиних личних ствари, а годинама скривано у бункерима Удбе. Ту су, већ чувене, округле наочаре, „крштене“ много касније као „ленонке“. Ту су и његова муштикла, фотоапарат, сат „хелветија“, две бусоле - „Кадлец“ и „Безард“, војничка мапа... А и пиштољ „лугер парабелум“, као и „колт М 1911“.
Витрину са Михаиловићем „дели“ Никола Калабић - ту је смештен његов пиштољ „валтер П-38“.
Потпуковник Мијатовић, да не би било забуне, објашњава да је ова поставка генеза развоја војске од Првог светског рата до данашњих дана, а не само личности Броза и Михаиловића.
У стакленим витринама смештене су и личне ствари Јосипа Броза, које су обележиле његове ратне године. Ту је његова маршалска униформа са Виса, као и она коју је носио по ослобођењу. И, наравно, двогледи, наочаре, бусоле, коњско седло, неколико пари пушака и пиштоља. Обешен је и аутомат „шпагин“, дар црвеноармејаца Брозу.

ДВЕ ПОТЕРНИЦЕ
У Војном музеју су нам као један од ексклузивитета понудили немачку потерницу за Дражом Михаиловићем. Идентична је оној, много познатијој, за Титом. Исти формат, исти тип слова, као и сума којом су Немци уценили њихове главе - 100.000 ондашњих марака.