ДЕНТАЛНИ туризам ће ускоро и у Србији добити први организовани облик. После репортаже о масовном доласку грађана Хрватске у Србију да, по ценама нижим него у тој земљи, поправљају зубе, објављене у нашем листу прошле недеље, новосадски Студио “Бечкерек” одлучио је да окупи 15 стоматолошких ординација, направи својеврстан дентално-туристички водич Новог Сада и, већ почетком новембра, представи га на Светском сајму туризма у Лондону.

- Ова врста туризма је, у последњих десетак година, све популарнија у свету, јер подразумева да се, што би се рекло, о једном трошку добију одговарајуће услуге и ужива у чарима земље у коју се долази - објашњава Зоран Радованов, директор Студија “Бечкерек” који, већ годинама, у својим публикацијама промовише вредности Војводине и Србије.
Стога ће, додаје Радованов, поред стоматолошких услуга које су код нас, иначе, вишеструко јефтиније него у неким европским земљама, и, наравно, одговарајућег смештаја, део укупних арманжмана у овом својеврсном водичу бити и обиласци фрушкогорских манастира, откривање тајни Петроварадинске тврђаве, уживање у лепотама дунавских чарди и војвођанских салаша... Неће, наравно, изостати ни манифестације попут Стеријиног позорја, Егзита или НОМУС-а.
- После промоције у Лондону, кренућемо и у друге земље Европе, али и нашег окружења, јер верујемо да нудимо атрактиван “производ” који ће људе у њима мотивисати да дођу у Нови Сад - уверен је Радованов.
Стручни консултант за већ започету израду првог водича денталног туризма у Србији је новосадски стоматолог др Гордана Ковачевић, специјалиста зубне ортопедије и власник ординације “Греј дентал”.
- Ординације чије услуге ћемо да понудимо опремљене су и стручне да пацијентима из било ког дела света, и у зубној протетици, и у зубној ортопедији, пруже услуге истог нивоа какве могу да добију у својим земљама, наравно по неупоредиво нижим ценама - каже она. - Нјих и сада има, долазили су нам људи из Италије, Немачке и Шведске, али ће организовани доласци, верујемо, допринети да их буде знатно више.

ОДМАХ И ПРОБА
ИАКО је пројекат денталног туризма на самом почетку, он ће свакако обогатити укупну туристичку понуду Новог Сада и добити подршку Туристичке организације највећег града у Војводини. С обзиром на врсту услуга, директор те организације Јован Иванов, пола у шали а пола у збиљи, сугерише да будући гости њихов квалитет одмах испробају у раскоши дунавских чарди или богатих новосадских ресторана.

ДОЛАЗИЋЕ И ДЕЦА
АУТОРИ идеје о организованом денталном туризму и у нас, очекују да ће међу будућим гостима-пацијентима наше земље бити и много деце.
- Разлике у ценама су ту најизраженије, јер најсавременије протезе за исправљање зуба код деце код нас коштају од 1.200 до 1.500 евра, а на западу десет пута више - прецизира др Гордана Ковачевић.