ХРАМ Рођења пресвете Богородице у Батајници чува јединствену реликвију - део моштију кнеза Лазара Хребељановића. Црква у овом београдском приградском насељу чија је градња завршена пре неколико година, управо захваљујући томе постала је место ходочашћа, па се од јесенас, када су мошти стигле овде, светињи поклонило више десетина хиљада православних верника.

Део моштију светог кнеза Лазара налази се у надланици воштане руке чији дрвени ћивот заузима почасно место у цркви. Израђен је у дуборезу са позлаћеним грбом породице Хребељановић и грифонима са свечане кнежеве одоре. Воштана рука украшена је прекривком коју су посебно за ову светињу исткале и извезле монахиње манастира Јазак на Фрушкој гори.
Према речима старешине цркве рођења пресвете Богородице, оца Споменка Грујића, долазак моштију светог кнеза Лазара у Батајницу је благослов који је указан само ретким црквама и манастирима. Како истиче, ова светиња је окупила и ујединила вернике насеља који су у овај део Срема стигли са свих страна.
- Свете мошти добили смо од епископа браничевског Игњатија који је сличан део кнежевог тела уступио на чување и православном храму светог Василија у шведском граду Хелсинборгу - објашњава отац Споменко. - Видевши усхићење и радост наших верника у Шведској због добијања ове реликвије, обратио сам се владики са идејом да и наша црква добије део светиње. Пошто смо добили благослов владике сремског Василија, чијој епархији припада наша црква, светиња је кренула на пут ка Батајници.
Изнад ћивота налази се икона косовског кнеза мученика са кандилом. Иако није познато са ког дела тела вође косовских јунака потичу мошти, свакодневно их целива и по неколико десетина посетилаца овог храма. Углед ове светиње међу верницима изузетно је велики, а сматра се да имају и исцелитељске моћи.
Намера је била, каже отац Споменко, да овај чин ојача веру чланова батајничких парохија, у којој живи више од 20.000 људи избеглих са подручја Босне, Хрватске и Косова и Метохије. Свети кнез је око себе окупио вернике који су протеклих година прошли ратну голготу, напустили своје домове и населили се у нову средину.
- Мошти кнеза Лазара су нас ујединиле у вери и учиниле да се сваки верник који им се поклони осети као свој на своме - поручује отац Споменко.

ПОШТОВАНЕ
Честицама Лазаревих моштију указује се поштовање у више храмова СПЦ. Оне се налази се у манастиру Озрен у РС, а делу његових светих моштију изузетно поштовање се поклања и у манастиру Врдник на Фрушкој гори.