ДВА парчета женске одеће, који покривају само "горе" и "доле", примећени су још на грчким урнама и цртежима из 1.400. године пре Христа. Али, модерни бикини рођен је тек пре шездесет година - 5. јула 1946. на модној ревији у Паризу, на познатом пливачком базену "Молитор".
Креатор оскудног костима био је Француз Луј Реар, а забележено је како је на промоцији, да би направио још јачи утисак на публику, кроз свој прстен провукао збуњујући изум.
Реар, ауто инжењер по занимању, мучио се да убеди топ моделе свог времена да за ревију обуку бикини. Био је то сасвим споран модни новитет. Коначно, у историју улази Мишелин Бернардини, стриптизета из "Казина Париз", која пристаје на експеримент и постаје прва жена у модерном бикинију.
Лансирањем дводелног костима за купање, свет моде заувек је промењен, а нико није био сасвим сигуран зашто је Реар избрао баш ово име за сексипилни костим. Уврежено је мишљење да је изум добио име по јужно пацифичком атолу Бикини, у оквиру Маршалских острва, на којем је само четири дана пре париске промоције, Америка бацила и тестирала трећу атомску бомбу. Оба догађаја донела су експлозивне реакције широм глобуса.
Иако историја моде води Реара као творца бикинија, зна се да је његов ривал-дизајнер Жак Еим, такође Француз, чак пет месеци пре свог сународника направио дводелни купаћи костим за плажу по имену "Атом", али остао је без ласкаве титуле оца бикинија.
Било је потребно више од моде да се људи навикну и да се бикини устали на плажама, иако први модел није био посебно атрактиван и није превише разголићавао. Челни људи избора за Мис света забранили су 1951.године ношење бикинија образлажући одлуку речима: "У Сједињеним државама, ми смо изузетно чедни и нисмо заинтересовани да излажемо своју кожу".
Пробој прави глумица Брижит Бардо која се 1958. у филму "И Бог створи жену" појављује у бикинију. Нови купаћи костим добија и своју химну "Итси битси тини вини". Сексуална револуција шездесетих даје јак замах, а свим снагама помаже Холивуд.