"БЕБА пронађена на ђубришту", "Беба у корову", "Беба у хаустору", "Дечак нађен на прагу", "Девојчица остављена испред цркве"... Српску јавност још потресену судбином тек рођене девојчице коју је мајка голу и гладну оставила у путној торби, пре неколико дана шокирала је прича о малом Срећку из бачве.

Истог дана, 27. марта, у Заводу за заштиту здравља у Сремској Митровици нађена је мушка беба од три дана. Само четири дана касније, на сметлишту у селу Стењевац код Деспотовца, Станислава Милосављевић стара 29 година оставила је тек рођеног сина. Полицији је признала да је дете бацила мислећи да је мртво. Дечак којег су пронашли мештани преживео је и опоравља се у болници у Ћуприји.
Годишње, на црној листи напуштене, остављене или "заборављене" деце у Србији, нађе се око 180 малишана. Већина заврши у Центру у Звечанској, и о њима, пре одлуке о усвојењу или смештању у хранитељску породицу, бригу преузима држава.
- Постпорођајни синдром са смањеном урачунљивошћу, тежи или лакши психички поремећаји, сиромаштво и беда, страх од осуде породице и околине, примитивизам и необразованост, несређени стамбени услови, незапосленост, најчешћи су разлози због којих се мајке одлучују на овај нељудски чин - каже за "Новости" Зоран Милачић, директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине у Београду. - Већина жена је из руралних крајева, где још владају строга традиционалистичка правила понашања и где се непожељним сматра дете које није рођено у легалном браку.
Дугогодишња пракса стручњака у Стационару за мајку и дете у Звечанској, које ради у оквиру овог јединственог републичког Центра, показује да је међу мајкама које напуштају децу много склоних скитању, проституцији, промискуитетном понашању. То су, најчешће, емоционално лабилне личности, ментално ретардиране и по правилу злостављане.
- Најмлађа мајка која је оставила тек рођено дете имала је тринаест и по година - каже Зоран Милачић. - Тренутно, у Стационару је 280 малишана узраста до три године. Старије деце лишене родитељске бриге и старања у Србији је 634. Они су распоређени у још шест наших објеката. Већина у домовима остане до пунолетства, неки и до 26. године.
Свака прича потресна је на свој начин. Нека деца никада не сазнају ко су им родитељи. Нека никада не осете мајчин загрљај, пољубац. Пре неколико месеци у јавности је одјекнула вест о полусмрзнутом и изгладнелом малишану. Полиција је идентификовала мајку која је, по изласку из породилишта, у ходнику једне чачанске установе, оставила здраворођеног дечака. Ово јој је, како је истрага показала а она без гриже савести признала, треће ванбрачно дете, "грешка" још једне погрешне љубави.
- Осим остављене деце која су пронађена на улици, по ходницима, на њивама, у виноградима, у Звечанску се смештају и малишани које су родитељи довели у болницу па - заборавили - каже Милачић. - То су, углавном, деца са тежим и компликованијим болестима која захтевају дужи болнички третман и опоравак. Само из Института за мајку и дете сваке године уз помоћ центара за социјални рад у природне породице врати се око три стотине "заборављених" малишана!
Црна статистика показује да међу остављеном децом има и старијих беба. Деветомесечну Ајшу или Сару из Новог Пазара коју су полицајци пронашли у картонској кутији поред аутопута, хтеле су многе породице. Као и Срећка из бачве. Дирнути причом о дечаку из бурета, само у једном дану крагујевачком Центру за социјални рад јавило се 30 парова који би да га усвоје.

КАРИЈЕРА
- ПРЕДРАСУДА је да Ромкиње најчешће напуштају тек рођену децу - каже директор Милачић. - Нјима су деца потребна јер им помажу у прошњи. Чињеница је да је међу мајкама које оставе децу највише необразованих, социјално запуштених, неретко душевно оболелих и материјално угрожених жена. Али, нажалост, има и оних које су факултетски образоване, амбициозне, којима је каријера важнија од материнства.

ПОВРАТАК
СВАКО четврто дете врати се у биолошку породицу, 40 одсто оде на усвајање, а 30 одсто прихвате хранитељске породице. Само мали број малишана после треће године наставља боравак у установама социјалне заштите које су специјализоване, примерене посебним потребама деце.

ИРОНИЈА
ИСПОД графита: "Добро јутро, мама", на улазу у зграду у Булевару Михаила Пупина 171, пре шест месеци млада жена спустила је замотуљак и отишла у непознатом правцу. Станари су пронашли дете старо око две недеље. Било је у плавом оделцету, са капом. Поред њега флашица са млеком. Екипа Хитне помоћи бебу је превезла у Тиршову, данас је дечак у Звечанској.