НА Ивањдан, припадници специјалних јединица МУП Црне Горе, у Горњем Заостру код Берана, минама су уништили постамент споменик војводи Павлу Ђуришићу.
Тиме је извршена наредба Владе Црне Горе и неких министарстава која су забранила подизање споменика, односно наредила уклањање постамента.
- У преко 30 джипова специјалци наоружани аутоматским пушкама са панцирима на грудима и шлемовима на главама банули су у село, пошто су неколико дана вршили извиђања и убеђивали нас да неће рушити споменик. Блокирали су све пролазе, ни птица није могла да прође неопажено - прича нам је јуче Миладин Добрађиновић, који живи у Нишу, а из овог је села, човек који изводи радове на постаменту.
Према речима Добрађиновића, специјалци су донели агрегате, укључили расвету, а онда су забрујали компресори. Избушили су постамент и поставили мине. Претходно су из околних кућа евакуисали мештане. Сатима су радили, а онда је грмнуло… Полетело је камење… Тешки остаци постамента су летели и по 500 метара далеко
- Експлозија се чула у целом Бихору, све тамо до Сјенице. Народ се згрануо, није знао шта се дешава, каже Веселин Јанић, члан одбора за изградњу споменика, који је, како каже, о овом “вандалском чину обавестио руководство СО Беране”.
Овога пута смо били достојанствени, али више не препоручујемо никоме, па ни специјалцима да оваквим и сличним послом дођу у Горње Заостро. Молимо их да не тестирају наше стрпљење, кажу гневни мештни, окупљени поред уништеног постамента и степеница које воде ка њему, што је све део четничког комплекса “Црногорска Равна гора” .
Међу хиљадама делова постамента пронашли смо онај са златником на коме је лик Светог Саве, који је стављен у темеље постамента прошле године. То је и знак да ће споменик бити завршен, кажу у Горњем Заостру, огорчени збивањима у овом селу на Ивањдан.