ПРЕДСТАВНИЦИ 17 домаћих средњих и великих компанија, у оквиру пројекта EUREMnext, похађају бесплатну обуку за енергетске менаџере у ПКС. Циљ обуке је подизање нивоа знања и вештина запослених у области енергетске ефикасности, а зарад оптимизације и унапређења пословања. Полазници који успешно заврше ову обуку добиће и европски признату енергетску лиценцу.

- Сви полазници који са успехом заврше обуку добијају приступ међународној платформи EUREM и могу да учествују на међународним конференцијама у оквиру пројекта EUREM, да размењују искуства и повезују се са стручњацима из целе мреже - каже директор сектора индустрије Привредне коморе Србије Мирослав Лутовац.

Он истиче да ова едукација подразумева комбинацију теорије и праксе с циљем дефинисања начина и могућности оптимизације енергетских процеса у компанијама.

Од марта до јуна 2019. обуке похађају представници "Јумко" а. д., ППТ Наменска а. д., АД "Планинка" Куршумлија, "Лово промет" д. о. о., Rauch Serbia д. о. о., "Металац" a. д., Фабрика картона УМКА, ЈКП "Градска топлана Ниш", Трајал корпорација а. д., "Нелт", "Сомболед" д. о. о., "Апатинска пивара", "Перутина Птуј - Топико" д. о. о., Индустрија грађевинског материја "Младост" д. о. о. Лесковац, СТУП "Вршац" АД, "Метал цинкара" д. о. о. и "Еликсир" Прахово.

Обука је намењена средњим и великим предузећима чија је годишња потрошња енергије већа од 4.000 мегават-часова. Односно компанијама које за струју годишње издвајају више од 200.000 евра, или више од 150.000 евра када је реч о другим видовима енергије.

Предузећа чији представници прођу обуку моћи ће да на основу анализе тренутног стања енергетског биланса донесу одлуке у циљу побољшања енергетске ефикасности или примене обновљивих извора енергије.

Прочитајте још - НЕИСКОРИШЋЕНА ЕНЕРГИЈА: Слама мења гас и струју

Запослени који већ имају искуство у области енергетике кроз овај програм ће унапредити своја знања и вештине, и то тако што ће моћи да препознају могућности за оптимизацију енергетских процеса у својим компанијама. Кроз постављање и реализацију конкретних циљева, моћи ће да смање трошкове пословања саме компаније.

Ове обуке примењују се још од 2003. (EUREM I), кроз увођење програма обуке за енергетске менаџере у ЕУ. До сада је обука енергетских менаџера спроведена у више од 30 земаља света.

- У циљу остварења задатака EUREM обуке, а то је смањење трошкова за енергију и смањење емисије угљен-диоксида, полазници ће бити обучени да ураде анализу тренутне енергетске ситуације, реализују пројекте из области енергетске ефикасности, убеде ("How to sell") менаџмент компаније у сврсисходност пројекта, покрену и координирају пројектне активности, оцене и гарантрују циљане уштеде, осигурају константно унапређење енергетског биланса - каже Мирослав Лутовац.

Он истиче да ће права мера успешности овог програма бити остварени ефекти реализованих пројеката након обуке, у чему најважнију улогу имају фактори профитабилности и периода повраћаја инвестиције.

Руководилац сервиса и одржавања у компанији "Металац посуђе", Велисав Џоковић, један је од 17 полазника програма обуке енергетских менаџера у ПКС. Џоковић је, иначе лиценцирани енергетски менаџер за индустријску енергетику, што је законска обавеза за компанију која троши више од 2.500 тое (тона еквивалента нафте) годишње:

- Очекујем да нам обука у ПКС у оквиру европског пројекта EUREMnext, донесе додатна знања и вештине које ће нам омогућити додатно подизање конкурентности компанија, кроз смањење утрошка енергије.

ТЕОРИЈА И ПРАКСА

МАТЕРИЈАЛИ у виду презентација, теоријске припреме, практични примери у електронској и штампаној верзији и 15 обавезних тема о којима говоре угледни домаћи предавачи и представници из праксе омогућиће полазницима обуке да добију увид у практична решења.

- На темељу тога, полазници, уз менторски надзор, израђују енергетски концепт за своју компанију, који, између осталог, представља део завршног испита и услов за стицање међународно признатог сертификата EUREM European Energy Manager - наводе у ПКС.