ПРАКТИЧНУ обуку ђака прихватила је и аустријска компанија "Квенбергер логистикс" (Quehenberger Logistics). Њени запослени помоћи ће у образовању првих техничара за логистику и шпедицију. Директор ове компаније Владимир Варићак верује да су тако започели решавање горућег питања високог нивоа незапослености младих.

- Први мој контакт са дуалним образовањем потиче из давних дана, када сам почињао да радим за аустријску компанију и када сам 1996. године одређено време провео у матичној компанији на усавршавању и упознавању са технолошким процесима рада - објашњава регионални директор "Квенбергер логистикса" (Quehenberger Logistics) Владимир Варићак. - Тада сам се сусрео са дуалним образовањем у његовом правом облику. Видео сам да су ученици од самог почетка школовања долазили да раде у фирми, примали су плате и уједно су се кроз рад и школовали.

* Зашто учествујете у дуалном моделу образовања?

- На последњем Бизнис форуму одржаном на Копаонику протекле недеље, као један од закључака скупа био је и да Србија нема довољно адекватних стручних кадрова. То је наш одговор на овај закључак. Кроз овај вид образовања и паралелног усавршавања кроз практичан рад стварају се нови образовани и стручни кадрови који ће сутра својим знањем стеченим у реалном радном окружењу допринети већој продуктивности и ефикасном развоју привреде и економије Србије.

* Који образовни профил се школује кроз рад у вашој компанији?

- Одговор се налази у самом имену наше компаније - Queheberger Logistics, као и чињеници да смо провајдер логистичких услуга. Дакле, у нашој компанији се образују ученици из средње Саобраћајно-техничке школе из Земуна за нови профил у систему средњег стручног образовања, техничар за логистику и шпедицију. Уведен је након што су уговор потписали седам аустријских логистичко-шпедитерских компанија које послују у Србији и Саобраћајно-техничка школа, у оквиру пројекта који финансира Аустријска развојна агенција - АДА.

Прочитајте још - Вучић аустријским компанијама: Имате широк пут, дођите и уложите у Србију

* Које шансе за напредак у каријери имају ученици који долазе на практичну наставу у вашу компанију?

- Наша компанија већ дужи временски период, поред програма дуалног образовања, негује и развија програм за развој и усавршавање младих кадрова. Сви ученици након завршеног школовања, ако изразе жељу да остану у нашој компанији, имају велике могућности за даље усавршавање и унапређење знања и вештина.

ПРОЈЕКАТ ВРЕДАН 1,8 МИЛИОНА ЕВРА АУСТРИЈСКА подршка развоју дуалног стручног образовања у Србији се реализује кроз пројекат ДуалВЕТ који спроводе ПКС и Привредна комора Аустрије, уз финансијску подршку Аустријске развојне агенције (АДА). Почео је у октобру 2017. године. Пројекат је вредан 1,8 милиона евра и у њега се укључило осам аустријских компанија које послују у нашој земљи. Уз "Квенбергер логистикс", "ДМ Дрогерије", ВИП Мобил, "Карго партнер", "Гебрудер Вајс", "Лагермакс", "Шенкер" и "Куене Нагел".

* Да ли ученицима касније нудите и запослење?

- Укључењем у овај програм наша компанија је потписала уговоре са базичном школом, као и појединачно са ученицима који долазе на праксу. Уговор не предвиђа обавезно запослење. У зависности од тога какве резултате ученици буду показали у току практичне наставе, и ако изразе жељу да се баве овим послом након завршетка школовања, шанса да добију посао је јединствена. Ми познајемо њих - они познају нас.

* Да ли ви плаћате ваше ученике?

- Поред тога што је накнада узајамно прихваћена од свих привредних субјеката укључених у овај пројекат и представља једну од уговорних обавеза, мишљења смо да она такође има и стимулативни карактер на ученике. Ма колики тај износ био, ученици стичу један додатни осећај вредности да су нешто привредили и зарадили. То је веома битно за њихов даљи подстицај у развоју радних способности и вредности.

* Шта мислите да је предност у дуалном у односу на класичан модел образовања?

- Пре свега, основна разлика и предност је у стеченом искуству које ће кроз радно време проведено у реалном радном окружењу ученици из програма за дуално образовање стећи у односу на децу која нису укључена у тај вид образовања. Верујем да је поред знања које ће стећи за време школовања, као и искуство и знање везано за рад у компанији, омогућити тим ученицима много брже и ефикасније укључење и адаптацију у оперативне процесе рада. Самим тим ће моћи лакше да се запосле.

Владимир Варићак

* Какву подршку сте добили од Привредне коморе Србије?

- У овом процесу укључивања у дуално образовање добили смо значајну подршку ПКС. Она је кључни партнер Министарства просвете, науке и технолошког развоја у имплементацији новог закона о дуалном образовању и има велику улогу у повезивању привреде и образовања. Подршка се, између осталог, огледала у обукама за наше инструкторе. Имали смо и велику логистичку помоћ приликом потписивања уговора са школом и ученицима, као и у многобројним радионицама које су претходиле нашем уласку у овај програм.

* Шта мислите да би требало да се унапреди у дуалном моделу образовања?

- Како Закон о дуалном образовању добија своју пуну примену у септембру ове године, у наредном периоду очекујемо да ћемо имати одређене трансформације, како у образовном, тако и практичном делу школовања. Ово је почетак, и сигурно ће бити потребно време да се дође до приближавања стандардима успешних европских модела образовања попут оних у Аустрији, Немачкој и Швајцарској, али ћемо се с временом и кроз искуство прилагођавати и унапређивати у складу са потребама наше привреде.

ИНВЕСТИЦИЈА У БУДУЋНОСТ

КВЕНБЕРГЕР логистикс је компанија специјализована за холистичко логистичка решења, како за индустријске тако и за трговинске компаније. Са седиштем је у Штрасвалхену, близу Салцбурга, има 3.050 запослених на 85 локација у 20 земаља широм централне и источне Европе.

Корпоративна стратегија компаније базира се на квалитету услуга са фокусом на дигитализацију и аутоматизацију процеса. Један од приоритета и циљева развоја је инвестиција у будућност, односно у развој и стварање адекватне структуре запослених. У Србији од 2010. пружа комплетан логистички сервис који се директно реализује преко централног хаба у Београду и пословнице у Новом Саду. Имају мрежу партнера, чиме се омогућава непрекидан ланац снабдевања и дистрибуције на целом подручју земље.