НИЈЕ лако победити мржњу. Знам и разумем хрватски народ, али да би се превладала мржња треба се ујединити у Европи како би следеће генерације могле да иду даље - ту поруку послао је у Загребу досадашњи председник Европске народне странке Жозеф Дол (ЕПП), наводећи да има и лично искуство из Другог светског рата, јер је рођен у Стразбуру, пограничном граду са Немачком, па је зато апеловао да се мржња напросто превлада.

За скуп ЕПП у Хрватској, на којем се бира ново руководство организације која окупља партије европских народњака, позив је добио и председник Србије Александар Вучић, али је због лавине негативних коментара и у жељи да не погоршава положај наших сународника у тој земљи, одустао од одласка у Загреб. А зашто није отишао, писмом је детаљно обавестио управо Дола.

На дводневном конгресу Доналд Туск би требало би да буде изабран за новог председника ЕПП, али се у кулоарима отворила и тема српско-хрватских односа. Посебно се коментарисало како ће се хрватско председавање ЕУ, које почиње 1. јануара, одразити на европски пут Београда.

Прочитајте и:Kritikuju Slovence, a Srbiji rade isto: Politika blokada neće rešiti sporove

Премијер Хрватске Андреј Пленковић на конгресу је рекао да свако има права да затражи пријем у ЕУ:

- Хрватска је преговарала 2.096 дана, док је Србија већ прешла ту бројку, а није ни на пола пута.