ПРЕД Првим основним судом у Београду у петак је одржано припремно рочиште у судском поступку по тужби Бошка Обрадовића против заменика градоначелника Горана Весића за повреду части и угледа, али се лидер Двери није појавио у суду. Како је навео његов адвокат Владимир Тодорић, Обрадовић није добио позив.

Весићев правни заступник, адвокат Немања Алексић, рекао је после одржаног рочишта да је одбрана тражила од суда да одбије тужбени захтев пре пуштања у расправљање на основу "општепознате чињенице да је Обрадовић декларисани фашиста љотићевске провенијенције":

- На основу Устава и закона, Обрадовић не може да ужива грађанско-правну заштиту и одавно је требало да буде кривично процесуиран - сматра Алексић, који је додао да је Обрадовићу, као и сваком фашисти, место у затвору.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Поднета кривична пријава против Бастаћа, ево шта му се ставља на терет

Весић је своје обраћање новинарима почео са "Смрт фашизму" и рекао да га је Обрадовић тужио јер га је он јавно назвао фашистом љотићевске провенијенције. Како каже, очекивао је да ће Обрадовић пред судом доказивати зашто није фашиста, а то што се није појавио на рочишту, према мишљењу Весића, показује да је лидер Двери кукавица:

- Храбар је само кад је у гомили, кад може у руљи да неком прети, или на "Твитеру".


Весић је на рочишту поновио оно што је навео у одговору на Обрадовићеву тужбу, односно, да не спори да је лидер Двери фашиста љотићевске провенијенције, а како је рекао новинарима, за ту тврдњу је приложио много доказа, између осталог и програме покрета Двери и покрета Збор, који је предводио Димитрије Љотић. Према Весићевој оцени, кад се упореде та два програма види се колико имају сличности.

Следеће рочиште заказано је за 13. фебруар 2020.


СПАЉИВАЊЕ КЊИГА

Весић је назвао "чистим фашизмом" све што "Обрадовић, са својим политичким саборцима, Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем, ради у Београду у последњих годину дана - од напада на политичке противнике, преко спаљивања књиге, до уништавања јавне својине".