Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је председник Александар Вучић предочио специјалном изасланику САД за Западни Балкан Метју Палмеру шта су замерке на понашање Приштине, шта је Приштина у претходних година пропустила да уради, а била је њена обавеза.


Он је навео да је прошло 2.387 дана од како Приштина не спроводи споразум о Заједници српских општина, те да је разговор са Палмером био прилика да се постави питање шта је међународна заједница урадила по питању спровођења потписаних споразума.


"То је био разговор у коме је Србија на равноправан начин, чувајући достојанство, штитила своје интересе, иако знамо да САД као неупоредиво војно и политички моћнија земља већ две деценије уназад подржавају независност Косова", рекао је Ђурић за ТВ Пинк.


Додаје да је председник Србије на директан и одговоран начин "суочио" Палмера са чињеницама, а један од примера је формирање косовске војске, где је Приштина прекршила, не само међународне прописе, већ и такозвани устав Косова.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић окупља врх напредњака: Расправа о КиМ и односима у коалицији (ВИДЕО/ФОТО)


Наводи да је председник указивао на положај Срба на КиМ, где Приштина покушава да прекроји изборну вољу Срба, који су се определили за Српску листу, да су покушали да их маргинализују.


Ђурић је навео да се уважава и препознаје одговорна позиција Србије везана за јачање сарадње у региону, да се коначно уведе слобода протока робе, људи, капитала и услуга.


Шеф Канцеларије за КиМ је подсетио какву ситуацију су затекли када су дошли на власт по питању Косова. Он је навео да је 28. септембра 2007. године Борис Тадић, тадашњи председник, директно разговорао са представницима тзв. Косова, као и да исте године Марти Ахтисари као решење предлаже надгледану независност.


Наводи да 5. новембра 2007. годину, тадашња актуелна власт у Београду, предлаже модел Хонг Конга, што је одбачено, да би 17. фербруара 2008. године Косово прогласило независност.


Подсећа да је 15. августа 2008. године тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић званично предао Генералној скупштини УН захтев да Србија тражи саветодавно мишљење Међународног суда правде на питање "Да ли је легално једнострано проглашење независности Косова".


"Поставља питање суду у коме већину судија политички бирају владе које су подржале независност КиМ. Јула 2010. године међународни суд правде доноси мишљење да је једнострано проглашена независност није у супротности са међународним правом". подсећа Ђурић.


Наглашава да је 9. септембра 2010. године у Генералној скупштини УН на предлог тадашњих власти у Србији избачен УНМНИК и посредник у дијалогу постаје ЕУ.До половине 2012. године, подсећа, шеф преговарачког тима био је Борко Стефановић и у том периоду уведен је царински печат, постигнут споразум о катастру, о регионалној сарадњи...


"И они сада говоре неком да је нешто издао. Вук Јеремић је последњи на планети који би тако нешто могао да прича", закључио је Ђурић.ЂУРИЋ: ИЗБОРИ ВАЖНИ ЗА НАСТАВАК СТАБИЛНОГ РАЗВОЈА СРБИЈЕ


Редовни парламентарни избори, који ће бити одржани на пролеће следеће године, веома су важни за наставак стабилног развоја Србије, оценио је данас члан Председништва СНС-а Марко Ђурић и додао да грађани треба да се определе наставак политике развоја, јачања сарадње у региону и јачања позиције младих.


Како је рекао, Србија жели да искористи шансу у развоју нових технологија и да улаже у нова запошљавања и дигитализацију у којој је, како каже, прва у региону направила озбиљне кораке.


Наставак досадашње политике значи и довођење инвестиција и отварање фабрика“, рекао је Ђурић гостујући у Новом јутру ТВ Пинк и истакао да је Србија у овој години привукла 56 одсто укупних страних инвестиција у региону.


Подсетио је да је председник Србије Александар Вучић недавно најавио отварање немачке фабрике Бросе у Панчеву, у којој ће бити запослено 1.100 радника, док ће просецна плата бити 1.700 евра.


Такве ствари нас радују јер то отвара перспективу младима да могу да се надају нечем бољем у Србији“, казао је Ђурић.


Додао је и да ће у последњих пет година незапосленост у Србији смањена са 26 на 10 одсто, да су плате повећане за више од 150 евра, као и да ће крајем године просечна плата у Србији бити око 500 евра.


Нагласио је да ће СНС наставити да се, одговорно и корак по корак, бори за такве резултате, а да свако ко нуди 'пречице'и лака решења обмањује грађане и покушава да врати точак историје.


Нећемо то дозволити и зато ћемо се на овим изборима окупити и гласније него икада поручити да смо за Србију будућности, а то је Српска напредна странка“, рекао је Ђурић.