Лажни видео опозиције о министру полиције Небојши Стефановичу данас је демантовало и Министарство спољних послова Руске федерације.

Реагујући на лажирање прилога телевизије “Раша тудеј”, којем су прибегле присталице Савеза за Србију како би оптужиле Стефановића да снадбева оружјем џихадисте, ово Министарство саопштило је да су аутори лансирали лажни видео са намером да наруше односе Београда и Москве и уједно подмире личне политичке рачуне са Стефановићем.

Опозиција месецима уназад води кампању против Стефановића покушавајући његовог оца да доведе у везу са шверцом оружја и оптужи Србију да наоружава приаднике ИСИС-а у Јемену, а недавно су отишли и корак даље лажирајући прилог телевизије „Раша тудеј“.

У српским друштвеним медијима приказан је видео клип који је представљен као извештај „Раша тудеј“, а у којем су додати титлови на српском у којима су оптужили потпредседника Владе и министра унутрашњих послова Србије Небојшу Стефановића да је прикрио да му отац учествује у шверцу оружја директно милитантима ИСИС-а. Техника израде ове лажи врло је примитивна. Фотографија породице Стефановић уметнута је на прави видео снимак, који говори потпуно другачију причу и који ни у једном моменту не спомиње српске политичаре“ наводи се у саопштењу руског Министарства.

Руси такође наводе да је и време лансирања овог лажног прилога врло индикативно: приказано је одмах након посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду и пре пута његове српске колеге Ане Брнабић у Москву.

Иницијатори овог лажног видеа очигледно су желели да наруше атмосферу дијалога између руских и српских лидера и подривају зближавање Београда и Москве. Они су такође покушали да подмире личне рачуне са породицом Стефановић и дестабилизују домаћу политичку ситуацију у Србији“ наводи се у саопштењу.

Министарство додаје и да су уверени да онај ко је наручио ово лажирање није успео да оствари своје циљеве, јер ће прогресивни развој вишеструке билатералне сарадње Русије и Србије бити настављен.

Подсећања ради, ристалице Савеза су на друштвене мреже недавно лансирале снимак прилога „Раша Тудеј“ у који су ни мање ни више него монтирале фотографије министра Стефановића и његовог оца и поруке „Отац и син наоружавају џихадисте“. Додат је и превод на српски по којем испада да ова руска државна телевизија оптужује Србију да наоружава терористе и поручује власти у Србији да неће дуго опстати уз „не дозволимо им да утекну из земље“.