ПОРУКА из Тиране - да би власти ове земље и влада у Приштини требало да имају заједничку платформу за дијалог са Београдом - несумњиво се уклапа у великоалбански калуп који се на терену полако попуњава, а што западне земље, засад, немо посматрају.

Овако саговорници "Новости" тумаче изјаву вршиоца дужности министра спољних послова Албаније Гента Цакаја да је важно да та држава са новом владом Косова створи заједничку платформу за дијалог према Србији, као и да је међу главним становиштима Албаније у погледу ових преговора то да је признавање "Републике Косово" од стране Србије неопходно за трајни споразум.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -Председник Србије поручио из Брисела: Из ЕУ мењају правила игре у току меча


Ово ново гурање прста у очи Београду дешава се само двадесетак дана пошто су у Новом Саду председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Зоран Заев потписали декларацију о намерама о успостављању "малог шенгена" између ове три земље и где су доминирали сасвим другачији тонови.

За спољнополитичког аналитичара и историчара Немању Старовића, ставови Цакаја не представљају новину, будући да, како каже, великоалбанска идеја представља општеприхваћен национални циљ којем се приклања готово целокупна политичка сцена, како у Тирани, тако и у Приштини. Ипак, када се говори о пројектима регионалне сарадње, Старовић каже да се некада успостављање веза са Албанијом чини лакшим него што је то случај са привременим властима у нашој јужној покрајини:

Аљбин Курти,фото АП

- У том смислу, директније укључивање Тиране у процес преговора Београда и Приштине би могло бити и корисно, јер би се тиме обухват потенцијалног споразума проширио на решавање проблема између Срба и Албанаца у целини. Такође, уколико би некакав потенцијални споразум, који је за сада још далеко, подразумевао решавање националног питања Албанаца, тиме би се могла отворити врата и за коначно решење српског питања на Балкану.

фото И.Радуловић

Дипломата Зоран Миливојевић каже да је овде реч о наставку стратегије обједињавања Тиране и Приштине и у функционалном и у политичком смислу:

- Изјава Цакаја наслања се на причу о заједничким границама, обједињеној служби спољних послова... и уклапа се у стартешки концепт Аљбина Куртија, што је у ствари конфедерални концепт Албаније и Косова.

Миливојевић додаје да Цакај оваквим иступима настоји да промовише косовску државност која не функционише ни на унутрашњем ни на спољном плану, на коме јача политика оспоравања државности Косова.

Гент Цакај,Фото ЕПА

Ако се клупко великоалбанског пројекта на овај начин одмотава, поставља се питање да ли интересима западних земаља одговара реализација тог концепта или им само тренутно не смета?

- Интерес западних сила у овом моменту је да се Србија сломи и да они остваре своје геополитичке циљеве на Балкану, наспрам циљева Кине и Русије, док ће о Албанцима размишљати по принципу "о том - потом" - каже Миливојевић за "Новости".


БАУК ЗА КОМШИЈЕДАЛЕКО више разлога за страх од баука тзв. велике Албаније, чини ми се, данас имају неки наши суседи, који су слегали раменима када је Србији отимано Косово и Метохија, неголи наша држава која се налази на јасној трајекторији привредног раста и националне консолидације, чије ће исходиште несумњиво бити почетак реинтеграције делова српског етничког простора унутар државно-правног система Републике Србије - оцењује Старовић.