Аљбин Курти је опседнут Србима и Србијом и не престаје да гази и ниподаштава српски народ на Косову и Метохији и његову изборну вољу, изјавио је синоћ директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.


Према његовим речима, само из опсесивне мржње може проистећи та количина бахатог гажења права на политичку вољу читавог једног народа.


"Можда ће Курти у Ради Трајковић и Ненаду Рашићу наћи партнере за остваривање својих великоалбанских циљева, али то неће бити српски политички представници", нагласио је Ђурић у саопштењу.


Он је навео да Куртијев флерт са поменутима, "који од српског у себи имају само име и презиме", не може прикрити и замаскирати његову мржњу према свему српском.


Прочитајте још: Ђурић: Курти је бедбедносна претња стабилности у региону


Српска листа је на последњим изборима добила ексклузивно право да артикулише српске државне и националне интересе на Косову и Метохији, и нико, па ни Аљбин Курти, то право јој не може одузети, закључио је Ђурић.


Курти, кандидат покрета Самоопредељење за премијера привремених приштинских институција, поновио је данас да ће у случају да буде изабран на ту функцију, његова влада имати барем једног министра из српске заједнице, али да он неће морати да буде из Српске листе.


ЂУРИЋ: ОСМАНИ ИЗБЕГАВА ДА РЕШАВА СУШТИНСКЕ ПРОБЛЕМЕ БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ


Вјоса Османи, попут Аљбина Куртија, само тражи изговоре како би избегла суштинско решавање проблема између Београда и Приштине, оценио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић поводом изјаве кандидаткиње Демократског савеза Косова (ДСК) за премијерку привремених приштинских институција да нема рока за постизање коначног споразума између Београда и Приштине.


Вјоса "Османи тражи изговоре како би се озбиљни разговори о питању које оптерећује стабилност читавог региона одложили у недоглед, и притом купило још времена за реализацију пројекта ''велике Албаније'' за који се и она и Курти залажу", рекао је Ђурић за Танјуг.


Он истиче да Османијева покушава да обмане партнере Приштине у међународној заједници да је за дијалог, и да то ради на исти начин на који бивши поремјер Рамуш Харадинај лагао ЕУ на почетку свог мандата да је посвећен дијалогу с Београдом


"Међународна заједница не би смела да дозволи да иста лаж прође два пута", закључио је Ђурић.