Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је вечерас да ће он, ако постане премијер, водити дијалог са Београдом, а не председник Хашим Тачи, као и да је Заједница српских општина "мртва".

Прочитајте још: "Знамо ко наоружава Албанце": Вучић поручио да Србија све прати, да не сме бити "Бамби" у региону и открио када ће избори

"Заједница је мртва. То је српски пројекат на Косову и то није воља српске мањине у земљи. На Косову има 132.000 Срба, зашто нису тражили Заједницу? То је зато што они то не желе. Они желе своја права, а не пројекте Србије на Косову. Србија тражи да нешто извуче из наше земље", рекао је Курти, преноси РТК на српском језику позивајући се на Газету експрес.

Како је оценио, ускоро ће у Србији почети предизборна кампања и то ће ометати дијалог, због, како тврди, "националистичких изјава" током ње.

Курти је поновио да ће тужити Србију и захтевати ратну одштету и да "нико не може да опрости ратне дугове Србије", као и да је "радознао да сазна одговор када стави дугове на сто".

Он сматра и да је за дугорочни мир на Балкану потребна заједничка декларација о миру.

"Ми смо спремни за то. Међутим да ли је за то и Србија", рекао је Курти.