Председник Србије Александар Вучић примио је премијера Лесота Томаса Табанеа и том приликом му захвалио на подршци његове земље територијалном интегритету и суверенитету Србије, показану одлуком да прошле године повуче признање тзв. Косова.


Вучић је додао да се нада да ће та подршка и даље бити изражена у међународним организацијама.


Председник Србије је изразио задовољство што је политички дијалог Србије и Лесота интензивиран, како то и приличи двема пријатељским земљама.


Премијер Табане је рекао да је подршка Лесота Србији безусловна, опредељена поштовањем одлука УН.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: "Знамо ко наоружава Албанце": Вучић поручио да Србија све прати, да не сме бити "Бамби" у региону и открио када ће избори


Председник Србије је рекао да Србија, према Лесоту и другим афричким земљама, баштини некадашњу југословенску политику пријатељства.


Он је, с тим у вези, подсетио на то да је 25. мај проглашен за Дан пријатељства са народима Африке, како би Србија и на тај начин показала спремност да јача политичке, економске, културне и друге везе са афричким земљама.


Двојица саговорника су размотрили могуће области сарадње Србије и Лесота у складу са приоритетима обеју земаља, те је установљено да највеће могућности постоје у пољопривреди, рударству и туризму, као и у области одбране, наводи се у саопштењу Прес службе председника Србије.


Такође су размотрене могућности за пружање медицинске и хуманитарне помоћи рањивим групама становника Лесота.


Када је реч о сарадњи у области образовања, председник Вучић је изразио спремност да за студенте из Лесота буду обезбеђене стипендије за школовање у нашој земљи у оквиру програма "Србија и свет".