Премијерка Ана Брнабић изјавила је у Токију да јој је премијер Јапана Шинзо Абе у разговору пренео да је Србија најважнији партнер Јапана на Западном Балкану.

Брнабић је истакла да Србија и Јапан имају добре политичке и, посебно, економске односе, који су, каже, бољи него икада раније.

Како је рекла, захвалила је Абеу на балансираном ставу по питању Косова и Метохије, јер је Јапан, иако је признао једнострано проглашену независност КиМ, у два за Србију најважнија случаја - чланство тзв. Косова у Унеску и Интерполу - био уздржан.

"Практично су били на страни Србије и, по свим информацијама на то је директно утицао премијер Абе, што показује све боље односе између Србије и Јапана", рекла је Брнабић новинарима након разговора у Токију, где борави поводом крунисања јапанског цара Нарухита.

Брнабић, која је у тродневној посети Јапану, пренела је да је Абе похвалио реформе које су спроведене у Србији и замолио је да пренесе поздраве председнику Александру Вучићу.

"Абе је рекао да је Србија за њих најважнији партнер на Западном Балкану, што је значајно и због тога што је сам премијер Абе покренуо иницијативу да се Јапан више укључи у решавање проблема на Западном Балкану и да буде много активнији актер у нашем региону", навела је премијерка.

Прочитајте још - Име ере новог јапанског цара биће објављено у априлу

Додала је да је разговор са јапанским премијером био је садржајан, а Абе се још једном захвалио на гостопримству приликом његове посете Београду, која му је, каже, остала у лепом сећању.

Разговарали су, навела је, и о економској сарадњи која је све боља.

Брнабић је рекла да је у Србији данас неколико значајних јапанских инвеститора, међу којима је ЈТИ (Јапан Тобачо Интернатионал), компанија која је, подсетила је, одлучила да прошире инвестиције у Србији, да прошире капацитет и отворе још једну производну линију.

"Имали смо најаву велике инвестиције 'Тојо тајерс' у Инђији, а то је јенда од најбољих светских компанија, која ће једино присуство у Европи иамти у Србији. Такође, и Азаки, који у Србији треба да запосли 1.700 људи", рекла је Брнабић.

Премијерка Србије је са јапанским колегом разговарала и о пројекту депоније у Винчи, што је прво јавно-приватно партнерство у Београду, а спроводи га француско-јапански конзорцијум Суез-Иточу.

"Они полако почињу радове, а ми сада тражимо датум за званично отварање. Одлична су искуства јапанског конзорцијума Мицубиши-Хитачу за пројекат одсумпоравања ТЕНТ-а", рекла је Брнабић.

Навела је и да јој је Абе пренео да има још заинтересованих јапанских инвеститора, пре свега, у сектору прехрамбене прозиводње, пољопривреде.

Брнабић је рекла и да је са Абеом разговарала и о укидању двоструког опорезивања између Србије и Јапана.

"Министарство финансија Србије је поднело иницијативу за то, имали смо прве састанке у Београду, наредни ће се одржати крајем новембра у Токију и надамо се да ћемо у наредних пар месеци потписати тај споразум, што ће значити још јапанских инвестиција у Србији", рекла је Брнабић.

Премијерка у уторак наставља посету Јапану присуством на крунисању јапанског цара Нарухита, коме ће присуствовати 2.600 гостију из целог света.

Званична церемонија крунисања цара Нарухита биће одржана шест месеци након што је наследио престо од свога оца цара Акихита који је абдицирао у априлу ове године.