ЗА оно што је пре шест година у Бриселу потписао Хашим Тачи, тадашњи премијер привремених институција у Приштини, Аљбин Курти, који претендује да буде на тој истој функцији, каже да је мртво слово на папиру. Реч је о Заједници српских општина, чије формирање је једна од обавеза које је Приштина преузела на себе у априлу 2013. године.

Лидер покрета "Самоопредељење", који је добио највише гласова на изборима за косовски парламент 6. октобра, позива се на одлуку Уставног суда у Приштини из 2015. који је прогласио да је ЗСО у супротности са уставом Косова, и поручује да да ЗСО не може да се оствари јер је противуставна. Уместо тога, он је за НИН поручио да би Срби на Косову могли да имају свој национални савет "као Албанци у Прешевској долини".

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже, за "Новости", да није ретка ситуација да предизборне изјаве албанских политичара остану на улици, када се преброје гласови грађана, као и да је формирање ЗСО међународна обавеза Приштине с којом ће пре или касније морати да се суочи:

Прочитајте још - Аљбин Курти прави "Велику Албанију" са Рашићем

- Неко мора објаснити албанским лидерима да преговори и потписани договори нису "шведски сто" са кога се могу бирати делови које желите да испуните. Исто тако, подсећам их да политика мржње према свему што је српско или у интересу српског народа није и неће помоћи у решавању проблема КиМ. Рефлекс да се увек буде против Срба мора престати уколико неко мисли да буде власт у Приштини.

Прочитајте још - БЕЖАО ИЗ СРБИЈЕ ПРЕОБУЧЕН У ЖЕНУ, ЗАТВАРАН ЗБОГ ТЕРОРИЗМА: Ко је Аљбин Курти, лидер "Самоопредељења"?

Да Курти оваквим ставом претпоставља унутрашње законодавство обавезама које су настале на међународном нивоу, као резултат договора под покровитељством ЕУ, указује и Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије:

- Треба се међутим сетити да међународна заједница ни до сада није показивала интерес докле се стигло са формирањем ЗСО и да је запад од тога дигао руке. Никада није било директних захтева да се обавезе Приштине испуне. Из тога се може закључити да је све било унапред срачунато да се од Србије изнуде уступци којима би се заокружила тзв. косовска независност, а да Косово не мора да чини било какве уступке.

Фото Танјуг

РАМУШОВЕ МИНЕ

И ПРЕМИЈЕР у оставци самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај,током свог мандата сматрао је да је добро што је Заједница српских општина стопирана и говорио како се нада да Уставни суд Косова никада неће дати одобрење за њено формирање изван уставних оквира, односно да она буде посебан ниво власти, са аутономијом.

ПОРУКА ВУЧИЋА ПРИШТИНИ: УПРИСТОЈИТЕ СЕ!

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић оценио је као причање глупости Куртијеву најаву да ће ако укине таксе увести реципрочне мере Србији. Он је косовским Албанцима поручио да се упристоје, да поведу рачуна и схвате да "не могу да нас малтретирају", јер "не зависимо ми од вас него ви од нас". Тек кад се упристоје, како је додао, биће разговора.

Гостујући на ТВ Пинк, председник је истакао да неће да лаже народ и да каже да је Косово део Србије, али "није цело наше, али није ни њихово":

- Компромис није да Србија све изгуби, а да Албанци све добију.