Није први пут да се лидери опозиције у Србији на најприземнији начин опходе према женама, посебно новинаркама. Преко вербалних претњи, физичког насиља до најгнуснијих увреда преко друштвених мрежа.

- Емисија коју води Оливера Јовићевић постоји искључиво да Оливера Јовићевић не би радила за 150 еура на сат, на позив. Али и то ће се променити. Поред легализације марихуане, ПСГ ће се борити за легализацију проституције и онда ће многе редакције бити остављене новинарима - написао је Трифуновић на Твитеру.”

Подршка за Сергеја стигла је од Владимира Тодорића, функционера Народне странке Вука Јеремића, који је имао опаску да је лидер ПСГ претерао с ценом од 150 евра.

На Трифуновићев твит реаговали су многи и то дајући му подршку за овако вулгарне увреде. Тако је један од њих написао: "Гу*ио би је ја...", на шта му је лидер ПСГ-а одговорио:

- Имаћеш прилике, будући прецедник ти обећава. Она ће тад додуше, бити у ГИЛФ категорији за 60 еу.”


УВРЕДЕ ОСУДИЛИ УНС И НУНС


Твит који је објавио председник ПСГ Сергеј Трифунвић са сексистичком ализијом на рачун уреднице и водитељке РТС Оливере Јовићевић, наишао је на бројне осуде у јавности.


Удружење новинара Србије (УНС) оценило је да Трифуновића увреде представљају радикализацију обрачуна политичара са новинарима и позива политичке странке, Повереницу за заштиту равноправности и новинарске и невладине организације да стану у заштиту достојанства Оливере Јовићевић.


"УНС осуђује вулгарне секситичке претње и увреде које су данас на Твитеру председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Сергеј Трифуновић и његови истомишљенци упутили уредници емисије ''Упитник'' на РТС Оливери Јовићевић и тражи да јој се Трифуновић извини", стоји у саопштењу.


Увреде је осудило и Независно удружење новинара Србије (НУНС), наводећи да је Трифуновић у објави недвосмислено инсинуирао да је водитељка емисије Упитник проститутка, што никако не приличи некоме ко води грађанску политичку партију и пледира да води и државу.


"Непрофесионализам и незнање новинара подложни су критици и постоје механизми да се укаже на острашћеност или пропагандну делатност медијских радника, али су недопустиве сексистичке или било какве друге увреде и ниподаштавања у јавном простору, а нарочито тим методама не би смели да се служе политичари и јавни функционери", наводи НУНС.МАРКО ЂУРИЋ: ПОЗИВАМ АКТЕРЕ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ ДА СЕ УЗДРЖЕ ОД ПРИМИТИВИЗМА


Самопроглашени опозициони првак Сергеј Трифуновић и Јеремићев доглавник Владимир Тодорић показали су данас на најјаснији начин шта је њихова политика, нападајући новинарку РТС-а Оливеру Јовићевић на најпримитивнији начин, називајући је проститутком.


Иако Оливера Јовићевић није наш политички истомишљеник, Српска напредна странка брани неприкосновено право на достојанство сваке жене у Србији, и браниће сваку нашу суграђанку од напада бараба и простака.


Позивам актере на српској политичкој сцени да се уздрже од примитивизма и мизогиније у јавној комуникацији, и да, ако већ не желе да допринесу томе да Србија буде нормално друштво, макар не загађују јавни простор својим простаклуком.


Подсећам да је реч о људима који свакодневно зановетају због тога што наводно немају приступ Јавном сервису, али сада видимо да то није прави разлог њиховог незадовољства, већ да их боли то што новинари РТС-а нису спремни да им повлађују и говоре им да су најлепши и најпаметнији.


Њихова политика је, дакле, да називају проститутком сваку жену која није спремна да им беспоговорно клима главом.


Очекујем да и све жене из Српске напредне странке пруже подршку Оливери Јовићевић, јер овај линч којем је изложена може бити приређен свакој грађанки Србије, уколико се из неког разлога нађе на црној листи људи помућеног ума и поремећених моралних назора, какви су Сергеј Трифуновић и Владимир Тодорић.


МАРИЈА ОБРАДОВИЋ: ПОСЛЕДЊИ У НИЗУ СКАНДАЛА ТРИФУНОВИЋА ЗАХТЕВА НАЈОШТРИЈУ ОСУДУ ЈАВНОСТИ


Последњи у низу свакодневних скандала Сергеја Трифуновића, где је простачки увредио Оливеру Јовићевић, ауторку „Упитника“ на РТС-у, захтева најоштрију осуду јавности, а надам се, посебно чланица Покрета, чији је Трифуновић актуелни председник.


Уколико се ПСГ јасно и недвосмислено не огради од оваквих изјава, сматраћу да је политика и предизборни програм ПСГ управо позив на линч жена које не мисле као они, које се успротиве свакој врсти насиља и бахатости Ђиласовог опозиционог Савеза.


Називати најпогрднијим именима новинарку, која више од деценије уређује ову емисију и угостила је готово све актере актуелних друштвених дешавања у Србији, дајући простор да изнесу своје ставове, значи директан притисак на медије и застрашивање новинара.


Да ли Оливера Јовићевић треба да заћути после овакве паљбе простаклука и јавних увреда које су јој упутили Сергеј Трифуновић и Владимир Тодорић, као опозициони лидери, а врло радо их подржали бројни симпатизери Ђиласовог Савеза?

Добро је што не кријете своје политичке ставове о слободи медија и новинарском изражавању. Сад бар ваши малобројни гласачи тачно знају кад вас заокруже на гласачком листићу, да су гласали за простоту, мржњу према свему другачијем, посебно према женама. Понављајте овакво понашање што чешће, да некоме не промакне да сте изабрали најпростији, највулгарнији, најнижи ниво комуникације, јер то сте ви - простота упакована у мржњу. Грађани Србије то не желе.


МИЛЕНКО ЈОВАНОВ: НАПАДАЈУ И ВРЕЂАЈУ НОВИНАРКУ ЗАТО ШТО НЕ РАДИ ОНАКО КАКО БИ ОНИ ЖЕЛЕЛИНакон увреда Ђиласових сатрапа упућених Ани Брнабић, Маји Гојковић, Биљани Поповић - Ивковић и другим женама из света политике, сада се на удару бесловесне неонацистичке руље, предвођене Сергејом Трифуновићем и Јеремићевим функционером Владимиром Тодорићем, нашла новинарка Оливера Јовићевић.


Након што су ови лажни борци за слободy и демократију покушали да упадну на промоцију књиге и линчују присутне, након што су ти лажни борци за слободу јавне речи, попут Хитлерових нациста 1933. запалили књигу, јер им се не свиђа њен аутор, сада исти ти лажни борци за слободу медија нападају и вређају новинарку зато што не ради онако како би они желели.


И сви ћуте. И новинарска удружења и душебрижници из невладиног сектора и независне институције. Речју, сви они који вриште и кукају да се чује до неба и када некоме од њихових штићеника перут са главе падне на раме, јер и то доживљавају као претњу и напад.


Мислим да је крајње време да институције у Србији почну да раде свој посао и заштите грађане од распојасане руље и њиховог неонацистичког терора, пошто терор ове агресивне и помахнитале мањине нико није дужан да трпи. У противном, питање је дана када ће грађани почети сами да се бране, а не треба бити превише промућуран, па разумети у шта то може да се претвори.


МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: ДА СЕ КОНАЧНО ЗАБРАНИ ТРИФУНОВИЋУ ДА БРУТАЛНО ВРЕЂА ЖЕНЕ


Још један у низу вербалних напада Сергеја Трифуновића, овога пута на водитељку Радиотелевизије Србије Оливеру Јовићевић, треба да алармира целокупну јавност да се коначно забрани том човеку, простачини и женомрсцу, да брутално вређа жене, назива их напогрднијим именима, прети им силовањем, и излаже их јавном линчу.


Исто то важи и за Владимира Тодорића, полтрона и потрчка Вука Јеремића. Скандалозно је и срамотно да таква „бића“ уопште постоје на јавној сцени Србије, да се на такав начин опходе према женама које могу да им буду мајке и сестре, и да јавно пропагирају на који начин би се „обрачунали“ са њима када се они буду за нешто питали.


На срећу, никада се ни за шта неће питати, јер ће пристојна Србија опет победити такав шљам! Још једном апелујем на то да се оваквом насиљу коначно стане на пут и да се не дозволи да се жене највулгарније вређају и омаловажавају само зато што раде свој посао, или не подржавају политику Трифуновића, Јеремића, Ђиласа, Обрадовића и њиховог „Савеза за силовање“.