САМО сат пре почетка Генералне скупштине Интерпола у Чилеу, Приштина је јуче повукла захтев за чланство у овој међународној полицијској организацији. Како сазнајемо, након што је пребројан потенцијалан број земаља које би подржале њихов пријем, схватили су да ће доживети фијаско на гласању!

Шеф дипломатије Ивица Дачић рекао је да је амбасади Србије у Паризу, јер је седиште Интерпола у Лиону, јуче нешто пре 15 сати достављена нота у којој премијер приштинске владе у оставци Рамуш Харадинај повлачи апликацију за чланство.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Честитка Стефановићу: Последице уласка такозваног Косова у Интерпол биле би несагледиве


Харадинај се у ноти "позвао" на изборе који су у покрајини одржани 6. октобра, због чега је, како је навео, у току транзициони период изгласавања нове владе, па зато "моли да захтев буде одложен до следећег заседања Генералне скупштине Интерпола", када се нада да ће бити примљени у Интерпол.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који предводи нашу делегацију у Чилеу, поручио је да је ово велика победа Србије, али и међународног права, полиције и свих оних држава које су говориле у прилог томе да се не сме дозволити политизација Интерпола:

- Захваљујући огромном раду делегације Србије и томе што је највећи број држава чланица ГС донео одлуку да не подржи апликацију приштинских институција, она је повучена непосредно пред почетак седнице - рекао је Стефановић.


Прочитајте још - ВЕЛИКА ПОБЕДА СРБИЈЕ: Лажна држава Косово повукла захтев за пријем у Интерпол (ВИДЕО)

Он је уочи почетка ГС оштро упозорио да би пријем Приштине у Интерпол имао далекосежне последице, да би угрозио борбу против криминала у светским оквирима и довео до дубоке поделе ове најстарије међународне полицијске организације. Стефановић је изразио захвалност свима који поштују територијални интегритет Србије.

Иако се Харадинај изговара изборима, сигурно је да је потез Приштине био изнуђен и простом математиком, односно чињеницом да ни овог пута нису успели да обезбеде подршку две трећине чланица Интерпола, колико је потребно за пријем.

Наруку Приштине сигурно нису ишле ни поруке послате из неких од најмоћнијих држава света да остају на страни Србије, а које су послате уочи почетка Генералне скупштине.

Тако је шеф кинеске делегације на ГС Интерпола Даки Дуан, током сусрета са Стефановићем у Чилеу, рекао да уколико чланство Приштине и буде на дневном реду, они неће подржати пријем тзв. Косова.

Пре него што је из Сантјага стигла вест да је Приштина повукла захтев за чланство, председник парламента Чилеа Иван Флорес Гарсија изјавио да његова држава није послала позивницу делегацији косовских Албанаца за учешће на ГС Интерпола.


ВУЧИЋ: ЗНАЛИ ДА НЕЋЕ УСПЕТИ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић казао је да је повлачење захтева Приштине победа за Србију, те истакао да су одустали када су схватили да ће добити мање гласова него на претходној скупштини:

- Знали су они од почетка да неће да успеју, али су мислили да је тренд повољнији у односу на гласање у Дубаију. Одустајање им није глупа одлука, јер њихови грађани нису били у прилици да виде колико су подршке изгубили. Увек сам прилично песимистичан, али рекао сам да сад очекујем победу. Не волим да сеиримо и да се радујемо, али ово је мала тактичка победа за нас.

УЗ НАС РУСИЈА, БРАЗИЛ, АНГОЛА...

ОШТРУ борбу водила је наша делегација. Копља су се највише ломила у Извршном комитету, где је после жестоке расправе пропао покушај да лажна држава истакне кандидатуру. Према информацијама "Новости", на нашу страну у овом телу стали су Русија, Аргентина, Бразил и Ангола. Земље које су се и раније показале као наши чврсти пријатељи снажно су се бориле и однеле превагу.

Извршни комитет има 13 чланова, представнике: Алжира, Русије, Аргентине, УАЕ, Француске, Бразила, Молдавије, Анголе, Нигерије, Холандије и Кореје, док су места Америке и Азије упражњена. Седам чланова не признаје тзв. Косово.