Председник Србије Александар Вучић посетио је Топлички округ у оквиру кампање Будућност Србије.


Вучић је обишао Блаце, Кутловац и Куршумлију.


Председник је, најпре обишао радове на путу Блаце - Белољин и насеље Бела Земља.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Председник телефоном разговарао са нобеловцем: Вучић честитао Хандкеу и позвао га у Србију


У Кутловцу, Вучић је обићи пољопривредно газинство Миленковић.


А у Куршумлији, на путу Пљаково - Мачков пут, Председник је положио камен темељац за фабрику наменске индустрије „БСС" (Борбени сложени системи).


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучићу речник албанског језика


Након тога Вучић је обишао касарну „Топлички устанак" и положио цвеће на споменик настрадалим припадницима 354. Пешадијске бригаде током НАТО агресије.


А потом су се Вучић и премијерка Ана Брнабић обратили грађанима.11:05 - ВУЧИЋ СТИГАО У БЛАЦЕ

Председник Србије Александар Вучић започео је посету Топличком округу у оквиру кампање Будућност Србије обиласком радова на државном путу између Блаца и Белољина.


Председника су у насељу Бела Земља дочекали председник општине Блаце Милан Ћурчић и извођачи радова.


Током обиласка председник је разговарао са радницима.


Радови на путу започети су 13. септембра, а уколико све буде по плану односно ако временски услови то дозволе 12 км пута биће завршени до 31. децембра.


Вредност радова је 504 милиона динара, које је издвојила држава Србија.


Након реконструкције пут ће бити шири за нешто више од једног метра, тако да ће бити широк 7,2 метра.


Пут ће боље повезати Блаце са Прокупљем.


Након обиласка радова на путу председник ће се обратити грађанима у Блацу, после чега ће у Кутловцу обићи пољопривредно газдинство Миленковић.


Посету Топличком округу Вучић ће наставити у Куршумлији где ће положити камен темељац за фабрику наменске индустрије БСС.


Затим ће обићи касарну Топлички устанак у Куршумлији и положити цвеће страдалим припадницима 354 пешадијске бригаде у НАТО бомбардовању.


За крај посете Топличког округа најављено је обраћање председника Вучића и премијерке Ане Брнабић грађанима у Куршумлији.


11:38 - ВУЧИЋ У БЛАЦУ: ИЗГРАДЊА ПУТЕВА ЋЕ ДОВЕСТИ НОВЕ ИНВЕСТИТОРЕ

Велики број грађана Блаца и околиних места окупили су се у центру те општине, где им се обратио председник Србије Александар Вучић.


Вучић је рекао да је овај крај Србије био запостављен 30 година.

Обећао је ће држава улагати средства како би се побољшао стандард овог дела наше земље.

- Хвала пуно на срдачном и величанствном дечеку и хвала вам на томе што верујете у своје Блаце, у Топлицу и што сте увек уз свој народ и државу. Топлица је много осимромашена, плате су на најнижем нивоу и то ће морати да се промени - истакао је председник и додао да се ради 11,5 километара пута Блаце-Беољин.


- Биће тротоар у свим насељеним местима, да деца не морају да брину и пут ће бити осветљен. 622 милиона динара биће уложено у путеве у овом крају. Што се школа и здравствених установа тиче, све мора да буде обновљено у року од годину дана, имамо новца и хоћемо да уложимо тамо где смо најмање улагали - истакао је председник.


Он је додао да ће изградња путева довести нове инвеститоре у овај крај.


Председник Србије је додао да ће он лично да трпи све притиске око Космета и Републике Српске, а да грађани не морају да брину око тога.


- Када нам неко каже да не сарађујемо са Русијом и Кином, ми кажемо да хоћемо да ширимо нашу мрежу пријатеља свуда. То исто важи и за ЕУ - поручио је Вучић.

11:43 - ВУЧИЋ: ЗА 15 ДАНА СВИ ПЕНЗИОНЕРИ ДОБИЈАЈУ ПО 5.000 ДИНАРА

Сви пензионери у Србији добиће за 15 дана једнократну помоћ од 5.000 динара, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.


Председник је током обраћања грађанима у Блацу захвалио пензионерима сто су имали веру у државу и знали да само тешким мерама српска економија може да се дође до спасавања српске привреде."Данас српска привреда није у кризи, већ расте и рашће још већом брзином у будућности. Хвала пнезионерима и ја очекујем да, поред повећања пензија, за 15 дана сваки пензионер у Србији добије 5.000 динара једнократну подршку и гледаћемо да то долази све чешће", поручио је Вучић.

12:05 - ВУЧИЋ: "КОСОВСКИ" ДОДАТАК ЗА ЧЕТИРИ НАЈСИРОМАШНИЈА ОКРУГА

Председник Александар Вучић изјавио је да му је идеја да се у четири најсиромашнија округа, међу којима је и Топлица, уведе посебан додатак, нешто попут косовског додатка, те да ће о тој могућности разговарати са премијерком Аном Брнабић.


"Крајње је време да за четири наша најсиромашнија округа дамо посебан додатак, као косовски додатак, за наше учитеље, професоре, лекаре, медицинско особље...да помогнемо", рекао је Вучић у обраћању житељима Блаца и околине.


Идеја је, каже, да тај додатак за Топлички округ, Јабланички, Пчињски...буде 10 одсто, па да палата лекара у Блацу буде већа 10 одсто него лекара у Београду.


Како каже, ако се то лекару у Београду не допада, онда нека дође да ради у Блацу.


Циљ је, каже, да подстакнемо људе да остану у Блацу.


"Кад вам кажу да су трошкови живота већи у Београду него у Блацу, то је тачно, али просечна плата овде у Блацу је 37.000 а у Београду 74.000. Никада не може да буде исто, али морамо да смањимо ту разлику, да живите боље. Желим да се посветим том питању", поручио је председник.


Вучић је најавио да ће држава више улагати у Топлицу и друге сиромашне крајеве Србије, као би оставила сељака на своме:


"Да нам чува прагове и оно што смо почели да губимо у последњих 30-40 година", подвукао је Вучић.


Навео је и да је држава спремна да готово у потпуности финансира фабрику за прераду воћа и поврћа, за коју постоји интерес, са готово 90 одсто субвенције, како би воћари и повртари имали где да предају робу, да се произведе нешто више и скупље, како би се изашло на тжиште целе Србије, као и ван земље.


Истакао је и да ће Блаце постати привлачније за инвеститоре чим крене изградња аутопута Ниш - Плочник.


Поручио је да је држава спремна да помогне и уложи, али да и сами житељи морају да помогну, да верују у оно што држава ради и да се организују.


"Вас молим да будете стрпљиви и неко ко ће стално да тражи. Навикли људи да држава нема... Тражите више, али немојте да очекујете све од државе. Помоћи ћемо колико можемо", рекао је Вучић.


Захвалио се житељима на срдачном дочеку, који, каже, није заслужио, као и на томе што, како је рекао, верују у своје Блаце, што су се увек борили за Србију, увек уз народ и државу.


Како је рекао, данас је први пут у Блацу после више година, те приметио да је Топлица много осиромашила у последњих 50 година, што је, поручио је, морати да се промени.


Поновио је да се раде локални путеви и истакао да ће све од школа, предшколских установа, домова здравља, хитних служби...морати да буде обновљено у року од годину дана из средстава Канцеларије за јавна улагања.


"Имамо новац и хоћемо да уложимо у сиромашне крајеве земље, тамо где се најмање улагало у последњих 30 година, а то су топличке општине, и Блаце", рекао је Вучић.

12:56 - ВУЧИЋ: ПОМОЋ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ДА "ЧУВАЈУ СВОЈ ПРАГ"

Председник Александар Вучић обишао је у Кутловцу код Блаца породично газдинство породице Миленковић, која поседује једну од највећих фарми у тој области и поручио да је интерес државе да помогне пољопривредницима да развијају производњу и остану на својим праговима.


"Овде живи вредан и марљив народ, ово је земља добрих домацина. Можете још много да урадите и напредујете", поручио је Вучић породици Миленковић у селу Кутловац.


Истакао је да је много срећан и поносан на оно шта су постигли, али и то што имају троје деце.


"Зато што је наш интерес да вам помогнемо да останете на свом огњишту. Да вас ваша деца, Лука, Јован и Душан наследе, да остану на селу", казао је Вучић.
Претходно је обећао мештанима Кутловца да ће до Нове године бити завршено 3,3 километра пута, од Кутлице до главног пута два километра још нешто више од километара да ће бити санирано клизиште.


Вучић је, такође, обећао да ће у селу бити асфалтирано недостајућих 500 метара пута.


Мештани су се том приликом жалили председнику да су неки бивши посланици асфалтирали пут само до својих кућа.


Вучић је понудио мештанима Кутловца помоћ државе путем поделе по једне или две краве, али су му они указали да им више одговара да чувају овце.


Министар пољопривреде Бранислав Недимовић је том приликом објаснио на које све субвенције пољопривредници могу да рачунају.


Породица Миленковић, која планира да набави 200 оваца, захваљујући субевенцијама ће добити 140 бесплатно.


Вучић је разговарао са домаћином Светиславом Миленковићем и младим домаћином Сашом и његовим синовима који већ помажу родитељима, због чега их је председник похвалио.


Председник је питао малог Луку шта све уме да ради и питао шта све имају од воћа и слично. Посебно му је било драго када је дечак рекао да воли село и да планира ту да остане.


Обишао је и нову стају за чување крава и млекару, а пробао је и јабуке из великог воћњака породице Миленковић.


Како је за Тањуг испричао Светислав Миленковиц, њихово имање се простире на 70 хектара, од чега је 50 хектара под закупом, а 20 у њиховој својини.


У новој стаји, Миленковићи имају 50 мужних крава, које дневно дају од 800 до 1.000 литара млека.


Поред пољопривреде и сточарства, Миленковићи се баве и воћарством, а 4 хектара имања је управо под воћем.


Оно што је специфично је да је ова породица једна од ретких која је остала на селу да живи и ради, са троје малолетне деце.

13:07 - КУРШУМЛИЈА ДОБИЈА ФАБРИКУ НАМЕНСКЕ ИНДУСТРИЈЕ

Куршумлија добија фабрику наменске индустрије „БСС", Борбени сложени системи, а камен темељац за погон, у чију ће изградњу бити уложено 20 милиона евра, полаже се данас у насељу Пљаково.


Церемонији полагања темељца присуствују председник Александар Вучић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Милан Мојсиловић, директор Југоимпорт СДПР-а Југослав Петковић и председник општине Куршумлија Радомир Видић, као и грађани Куршумлији.


Фабрика ће бити изграђена у три фазе, прва ће бити завршена до краја следеће године, а цела фабрика требало би да буде завршена до 2022. године.


У погону у Пљакову производиће се компоненте за оклопна возила, попут "Лазара" и "Милоша", а имаће 300 запослених.


Домаћини су председником упознали за планом изградне и предвиђеном динамиком радова.


О изградњи погона говорио је раније данас и сам председник, приликом посете Блацу, где је истакао да ће Југоимпорт СДПР у новом погону за пола године да запосли 80 радника, а за мање од три године укупно 300 људи, што је за Куршумлију велика ствар.


Држава се на тај потез одлучила пошто ниједан стани инвеститор није хтео у Куршумлију, због лоше инфраструктуре, додао је он.


Фото Д.Зечевић

13:57 - ВУЧИЋ: КОЛИКО ЈЕ ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈАКА ТОЛИКО ЈЕ ЈАКА И СРБИЈА

Председник Србије Александар Вучић обишао је касарну „Топлички устанак" и положио цвеће на споменик настрадалим припадницима 354. Пешадијске бригаде током НАТО агресије.


- Колико је Војска Србије јака толико је јака и Србија – рекао је Вучић.

Вучић је најавио повећање броја војника у овом делу Србије.

14:20 - ВУЧИЋ: СА ПУТЕВИМА СТИЖУ И БОЉИ ДАНИ ЗА ТОПЛИЦУ

Свакако долазе бољи дани за читаву Топлицу, посебно изградњом индустријске зоне у Прокупљу, за коју треба издвојити три милиона евра, изјавио је председник Србије Александар Вучић.


Он је у Куршумлији, где је данас положен камен темељац за фабрику наменске индустрије „БСС", најавио да ће топлички крај имати нове могућности и да ће доћи још много страних инвестиција, али да је за то неопходна изградња путева.


Вучић је рекао да се ради пут Блаце-Белољин и подсетио да ће се градити ауто пут Ниш-Мердаре, а да ће прва деоница бити Ниш-Плочник.


"Када урадимо прва 33 километара од Ниса до Плочника још остаје 45 км до Мердара, а у међувремену ћемо урадити Мерошина-Прокупље и Рударе-Мердаре. То ће укупно да кошта скоро 45 милиона евра. Када дође ауто-пут страни инвеститори ће хтети да дођу. Зато градимо те ауто путеве, зато ће и кроз Курсумлију да прође ауто пут", истакао је Вучић.


Он је одбацио нападе противника, наводећи да тај пут значи живот за Топлицу, и да то није пут за стварање "велике Албаније", већ за српски народ.


"За њих градимо ауто пут, као што то радимо и у Грацаници", казао је Вучић.


Вучић је указао и на то колико је тешко довести стране инвеститоре, посебно ако нема добрих путева, наводећи да је, на пример, за фабрику у Житорађи било потребно три до четири године.

15:31 - БРНАБИЋ: ЦИЉ ВЛАДЕ И ВУЧИЋА ДА СРБИЈА У СВЕМУ ПОБЕЂУЈЕ

Циљ Владе и председника Србије Александра Вучића јесте да Србија побеђује по километрима аутопутева, производњи, броју фабрика, у спорту, култури, изјавила је премијерка Ана Брнабић у Куршумлији, истичући да је циљ званичника Србије да Србија побеђује у свему.


Обраћајући се на завршном скупу у Куршумлији у оквиру посете Топличком округу, а у склопу кампање “Будућност Србије”, она је казала да када се налазите у “јуначкој Топлици морате да кренете од прошлости”.


Ви сте дали све да Србија буде слободна и да данас можемо да причамо о будућности", навела је Брнабићева.


Према њеним речима, један од најемотивнијих дана као премијерки био јој је када је одржана седница Владе у Прокупљу и када је откривен споменик Гвозденом пуку, најодликованоијој јединици српске војске у Првом светском.


Поставила је питање како је могуће да Куршумлија са три прелепе бање, са Ђавољом вароши и археолошким налазиштима и близином Копаоника буде сиромашна само зато што није било путева.


Подсетила је да је пре неколико недеља са Европском инвестиционом банком потписан уговор о кредиту за ауто-пут мира који ће повезати Ниш, Прокупље, Куршумлију, до Мердара, Приштине и албанске луке Драч.


"Надам се да ћемо почети изградњу тог аутопута крајем следеће године, да завршимо пројектовање и крећемо да градимо прву деоницу Ниш-Плочник. То ће потпуно променити судбину овог краја", рекла је премијерка.


То ће, како је навела, олакшати живот грађанима и довођење страних инвестиција, као и пробој српских производа на тржишта.


"Зато је веома важно што смо завршили јужни крак Коридора 10 и што завршавамо источни крак и што до краја октобра почињемо и Моравски коридор и аутопут Мира”, истакла је Ана Брнабић.


За све то, каже, Влада Србије мора да се у парламенту бори са опозицијом која, додала је, тврди да су ти путеви бацање пара.


Нагласила је да ће држава стратешки улагати и у све друге секторе, као што је пољопривреда, односно у системе за наводњавање, аутоматске системе противградне заштите, електрификације поља.


"У Житорађи је спроведен један од првих пројеката електрификације поља. Осетила сам велики понос када су ми тамошњи пољопривредници показали како изгледа лубеница са и без система за наводњавање. Таква треба да буде пољопривреда у Србији", нагласила је Брнабићева.


Подсетила је да је завршена зграда аутоматске противградне станице у Ваљеву и додала да ће ускоро бити завршене и у Букољи и Ужицу и да ће наставити са грађењем и даље.


Како је навела, држава је уложила 20 милиона евра у школе, болнице, домове здравља, јавне установе, наводњавање, аутопутеве.


Ипак од свега тога најважније је да знате да смо ми увек ти за вас, да смо у вашој служби, да нам је важан сваки појединац”, поручила је премијерка.


Премна њеним речима, на позив пензионерке Слободанке Михајловић из села Тмава дошла да види зашто то место нема пут.


Писала је жена свима, али нико јој се није јавио, дошла је до мене и завршили смо то, односно ушли смо у реализацију и обећавам да ће бити асфалтиран почетком следеће године”, навела је Брнабићева.


Премијерка каже и да је важно да сви министрима, начелници округа, директори државних агенција, буду свесни тога да су људи најважнији и да су они ту да раде за грађане и за опште добро.


Ићи ћу у свако село, сваком морамо да одговоримо и да му поклонимо пажњу. Ако имате времена за амбасадоре и стране инвестоторе, морате да имате и за своје грађане. То је најважније и то је Влада какву ми желимо”, поручила је премијерка.

15:37 - ВУЧИЋ: ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ НЕШТО ВРАТИ ТОПЛИЧКОМ КРАЈУ КОЈИ ЈЕ МНОГО ДАО ЗА СВОЈУ ОТАЏБИНУ

Време је да се нешто врати овом крају који је много дао за своју отаџбину, како би људи остајали и боље живели, поручио је председник Алексаднар Вучић на скупу Будућност Србије" у Куршумлији.

"Дуго сам чекао да дођем у Куршумлију, али сам желео нешто да вам кажем, да нешто урадимо за Куршумлију, а не само да од Куршумлије тражимо када је потребно да брани земљу и када је потребно да несто за Србију учини", рекао је председник Србије.

Зато је, каже, започета и прва значајна инвестиција, постављен камен темељац за наменску индустрију која ће производити делове за Милосе, Лазаре и Норе и у којој ће бити запослено 300 људи, за 2,5 године.

Он је рекао да је донета одлука и да се чета ВС у Куршумљи увећа за још 420 војника, не да би се за нешто спремали, него да би се овај крај оживео и да би људи боље живели.

Он је подсетио и на 11 војника који су изгубилио зивот првог дана НАТО бомбардовања и истакао да се њихова жртва не сме заборавити.

"Више се никад не сме дозволити да неко мешетари по српским касарнама, јер је живот наших људи важнији од свега", поручио је Вучић који је претходно обишао касарну у Куршумлији и положио венац на споменик војницима који су настрадали првог дана НАТО агресије 1999. године.

Он је поручио да не сме да се заборави жртва тих 11 људи, који су страдали у склоништу од "томахавк" ракета.

"Ако питате како су тако циљали, циљали су јер смо ми имали погресну одлуку као држава после бечког споразума и пуштали смо Вокерове криминалце да уђу у наше касарне и праве своје графиконе и уцртавају као мете наса склониста. Тако су нам побили 11 људи, дивних људи и домаћина", рекао је Вучић.

Говорећи о улагањима у топлички крај, он је најавио да ће ускоро бити положен и камен темељац за ауто пут Ниш-Плоцник, истићући д атај пут знаци зивот за цитаву Топлицу и омогућава долазак страних инвестиора.

"Радимо и 12 км од Меросине до Прокупља и 11, 5 км од Блаца до Белоњина. Пре тога градимо комплетан пут до Куршумлије, а затиом до Рудара и Мердара и пре него сто ауто пут дође", прецизирао је председник указујући на стратески знацај овог краја за опстанак Србије.

Вучић је изразио наду да ће влада имати разумевања за његову жљу, али потребу народа, да у четири округа, у најугрожнијим општинама, буде уведен посебан додатак, попут косовског додатка.

"Сигуран сам да тиме нећемо или мало кога ћемо вратити у Куршумлију, али сам сигуран да ћемо тиме да подстакнемо ове дивне људе који нам чувају децу, да остану на огњиштима и виде да их се неко сетио, да неко брине о њима, да је важно да остану ту, да сачувају јуначку Топлицу", рекао је Вучић.

Како је рекао, обратили су му се људи из ШИК Копаоника за помоћ, али да он није могао ни желео да обећава оно што не може да испуни, а да је држава ту мало помогла, колико је могла.


"Али, немојте само да чекамо да ће држава моћи увек да помаже за нешто за шта су неки из далеког претходног периода криви. Много ми је тешко да, када год идем по Србији, морамо да налазимо да плаћамо наше обавезе из 2006/7/8/9. године. Не може Србија да нађе толико пара колико смо тада изгубили", истакао је Вучић.

Али, додао је да је држава исказала поштовање према радницима, учинила и нешто конкретно, али и замолио их да се у држави не располаже само ћупом из којег само могу да се извуку паре.

Зато је, каже, важно да се граде аутопутеви, да би инвеститори дошли.

У том смислу, истакао је значај аутопута Ниш - Приштина и подсетио на критике које је претрпео када је изградњу тог пута предложио немачкој канцеларки Ангели Меркел, јер се говорило да је то аутопут тзв. "Велике Албаније".

"Срам вас било. Аутопут 'Велике Албаније' вам је онај који иде кроз Прокупље, јуначку Куршумлију, па до наше Грачанице... И то је вама аутопут 'Велике Албаније'", констатовао је Вучић.

Упитао је и шта смета да се повезујемо, да се граде аутопутеви, да долазе инвеститори, да има више новца.

"Знају ли они да је то жила куцавица целе Топлице? Да ћу, тек када то са сигурношћу добијете, моћи да кажем да ће Топлица да остане и опстане у нашим рукама... Како то неки не могу да разумеју, не могу да схватим", рекао је Вучић.

Како је рекао, видеће грађани ускоро много машина, радова, изградњу фабрике, који су доказ да су надлежни способни да раде енергично, да се боре за грађане и земљу.

По питању Косова и Метохије, рекао је да су други који воле да се јуначе, допринели независности КиМ и то толико да би њега самог било срамота да изговори реч КиМ.

"Сви они који су учествовали у стварању и прокламовању независности Косова од стране Албанаца пре 11 година би данас да нам соле памет", приметио је Вучић.

Рекао је да се ми не јуначимо и знамо колико смо слаби и мали у односу на свет, али смо снажнији из дана у дан.

"Видећете то по примањима и колико се гради и ради и по снази војске и полиција, које су неупоредиво снажније и полако ћемо то све да градимо, чувајући мир", рекао је он.

Вучић је подвукао да Србија нема децу за бацање и да је његова порука, пошто се овим речима највише обрадују мајке, за мушкарце да добро знају ко год да долази у Београд и Србију, колико год да притиска или прети, да не треба да брину, да неће да се јуначи да би добио гласове, али и да неће никада дозволити да неко пљуне на образ Србије, да нас неко понизи.

"Чуваћемо понос наше земље. То значи да ћемо увек знати на паметан начин да штитимо наше наицоналне и државне интересе и гледати како да помгнемо нашем народу на КиМ", рекао је Вучић.

Како је рекао, нека неки из Приштине прете и вичу да их не интересује избор Срба и Српска листа.

Само наставите, а ми ћемо мирно и полако. Ви сте много јаки, ми нисмо, али то да ћете победити Србију и протерати Србе нећете", поручио је Вучић.

Казао је да смо тешко као народ преживели “Олују”, и да још једну не бисмо могли.

Зато 'Олуја' против српског народа више неће бити, јер држава је неће дозволити против нашег анрода”, нагласио је Вучић.

Вучић је рекао да ће држава обновити све школе у Топлици и објекте свих државних установа, а посебно домове здравља.

"Све ћемо у потпуности да обновимо новцем из Београда", поручио је Вучић и додао да локална самоуправа може да уложи у обнову путне мреже.

Од деце у Куршумлији добио је лопту, и обећао им да ће ускоро добити помоћни терен, што су деца одушевљено прихватила.

"Добићете помоћни терен брзе него сто се оцекивало. То је моја дужност, а васе је да израстете у праве и постене људе као што су васи родитељи и останете овде да зивите, а насе да вам омогуцимо услове за то", рекао је Вуцић.

Држава ће највише уложити у Куршумлију, што ће бити највеће улагање у последњих педесетак година, поручио је Вучић и додао да ће грађани врло моћи да виде резултате.