Нико нам не нуди ништа по питању Косова и Метохије, неће да нам дају ништа, рекао је председник Александар Вучић.


"Нико нам не нуди поделу, нико нам не нуди ништа. Неће да нам дају ништа", рекао је Вучић новинарима у Ковину, на питање да ли је од изасланика председника САД Ричарда Гренела добио уверавања да ће бити укинуте таксе и да ли ће од Србије бити тражено нешто за узврат, те да ли је било речи о подели.

Он је рекао и да оне земље које су признале Косово желе да виде Србију без Косова.

"То у машти нечијој ми имамо нешто и треба нешто да добијемо, али ништа нико неће да нам нуди, то да имате у виду", рекао је Вучић.

Он је истакао да му седам година нико ништа не нуди кад је реч о косовском питању и истакао да ни САД, која је признала независност Косова, неће да промени свој став.

Председник је упитан за детаље разговора са Гренелом рекао да му треба време да промислим о том разговору са Ричардом Гренелом и да видим шта нам је даље чинити, рекао је данас председник Александар Вучић.

Тек потом, истакао је, изаћи ће у јавност.

Он, наиме, није хтео да износи детаље разговора, на питање новинара, али је истакао да су били озбиљни, оптворени и одговорни.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ УПОЗОРАВА ИЗ ЊУЈОРКА: Њихова снага је огромна


"Разговор је био озбиљан, отворен и одговоран и то је све што могу да кажем", поновио је председник Вучић у два наврата.

" За разику од других политичара, нисам тако велике памети да бих могао да прицам велике приче, волим да прође одређено време и да сам размислим, да видим шта нам је чинити по одређеним питањима и тек онда да изађем у јавност", рекао је Вучић, који се јуче у Београду састао са Гренелом.

Сви који су признали Косово, истакао је, хоце да виде Србију без Косова.

"А, да ли ће то да упакују са машницом, плавом или жутом...нисам глуп да не бих разумео шта је суштина", рекао је Вучић.

Америка неће да промени свој став, а нико нам ништа и не нуди, истакао је он.

"'Америка променила став', то сам причитао у нашим новинама пет хиљада пута. И шта друго да урадим, да узмем конопче да се обесим кад узмем да читам те глупости. Колико пута сте то прочитали и реците у чему је Америка променила свој став? Тачно да узмете конопче да се обесите јер вас доводе у немогућу позицију, јер сад људи очекују нешто друго. Шта друго очекујете? Америка признала Косово и траже да признамо Косово, шта друго очекујете ", каже Вуцицћ.

Истакао је још једном да нам нико ништа не нуди.

"Кажу неки људи - нуде нам поделу. Нико нам ништа не нуди. Нико нам не нуди поделу. То у машти нашој ми нешто имамо, па треба нешто да добијемо...Први пут кад нам неко нешто буде понудио приграбићу то, али се то не дешава. То се не дешава седам година и седам година слушам празне, бајколике приче, 'а издајник си, довели су те да признаш'. Нема ништа од договара и шта ћемо сад? И шта ћемо са вашом причом - обећао си да ћеш да потпишеш, шта ћу да потишем? Ништа. Све време сам принуђен да слушам глупости или бајке", каже он.

Вучић је рекао и да друге земље које су признале независност Косова, као сто је Албанија своје мишљење неће порменити.

"Шта је ту ново осим што је то на финији начин изразио Рама, то јесте став Албаније и стотину земаља у свету. Што се сви ишчуђавате. Србиа је данас угледнија у свету, мозе да се састаје са свима, али нико од њих неће да промени свој став", рекао је Вучић.

Он каже и да неће ништа да крије као остали да би добио неки глас.

Поновио је да нико ниста не нуди, да он прица о компромису, али да га нико неће.

"Јесте ли чули Куртија? Он ће да уведе Раду Трајковић у владу за коју нико није гласао. Каже да мозе, иако је то противзаконито", рекао је Вучић.

Он је истакао и да треба разумети позицију Србије.

"Није нашапозиција лакша. Косово је донело одлуку о независноти, а сад сав терет на Вучића који је то питање покренуо", казао је он.


Фото Д.Дозет


ВУЧИЋ: ПРАТИМО ШТА СЕ ДЕШАВА У СВЕТУ, ДА ИЗВУЧЕМО НАЈВИШЕ ЗА СРБИЈУ

Председник Србије Александар Вучић каже да је видео да јучерашњи састанак о формирању јединствене економске зоне са Албанијом и Северном Македонијом није наишао на симпатије у нашој јавности, а реч је, каже, о догађају који ће бити делом и од историјске важности.

"Јер ми, Срби, увек више волимо ако неког можемо да опсујемо. . . Јеси видео како му је одбрусио, како му је рекао. . . Па, онда наслов на порталима: 'Страва и ужас, Вучић га уништио'. Ја то не могу, то тражите од других политичара. Јуче смо радили нешто за шта мислим да је делимично од историјског значаја, мислим да ће се о том новосадском самиту писати у нашим књигама и за 30 година када будемо боље разумели сопствену реалност, а не сопствене жеље", казао је Вучић.

Он је на питање како даље са ЕУ, када је Француска послала сигнал да није спремна за отварање преговора са те две земље све до марта, указао на неке процесе у Европи.

Он је рекао да у нашим медијима уопште није било вести да је француска кандидаткиња за комесара Силвија Гулард одбачена у ЕП, а то је главна вест у целој Европи јер је то био контраударац ЕПП и неких других директно Емануелу Макрону.

"Можете да мислите какви су сада њихови односи када треба да донесу неку важну одлуку о Западном Балкану. А то нигде није вест, нико то неће да чита, све нам се свело на кликове", примећује Вучић.

Зато се, каже, јуче трудио да највећу пажњу посвети нечему за шта мисли да ће бити од највеће важности и делимично од историјске.

"Трудимо се да пратимо шта је то што се збива у Европи и свету и да увек извучемо највише за Србију и за свој народ", рекао је он.


Фото Д.ДозетВУЧИЋ О КУРТИЈУ: ДИЗГИНЕ НИСУ У НАШИМ РУКАМА, А У ЊИХОВИМ ЈОШ МАЊЕ


Као што дизгине нису у нашим рукама, у њиховим су још мање, прокоментарисао је председник Александар Вучић последње изјаве лидера Самоопредељења Аљбина Куртија и истакао да су оне израз политичке неодговорности и неразумевања сопствене позиције.

Упитан за коментар Кутријеве изјаве да ће министарско место дати Ненаду Рашићу, иако је Српска листа освојила свих 10 мандата у приштинском парламенту, Вучић је рекао да Приштина чак ни по сопственим законским и подзаконским актима не може да донесе одлуку да се да министарско место додели било коме без сагласности макар једног посланика, као некога ко је бирао те људе.

А, те људе, попут Рашића, нико није бирао, подвукао је.

Вучић је истакао да је суштина у томе што се сва политика Приштине своди на то како да избаци Србију, па да им Срби који, како каже, нису "реметилачки фактор", не предст,сављају проблем, јер ће да служе њиховим интересима.

Али, Срби који желе присуство Србије на КиМ, који имају другачије мишљење - нису добродошли, истакао је Вучић.

То је, каже, била недвосмослена политика Рамуша Харадинаја, а такав однос данас понавља и Аљбин Курти наставља "у снажнијем светлу".

"То за наше људе на КиМ није добра порука. Али, ако мисле да су нас нечим упашили, фасцинирали, да се тресемо од страха.... Слушао сам тог господина како прети мојој ћерки, нисам нарочито фасциниран храброшћу, ликом и делом, као што неки у Београду јесу", рекао је Вучић.

Он је навео да је спреман да разговара са сваким представником Приштине, да водимо тим који ће да разговара са њим, те поручио да се нисмо уплашили да ће нешто нарочито да предузму...

"Као што нису дизгине у нашим рукама, у њиховим су још мање. То говори колико неодговорност може да буде раширена у политици и колико не раузмете своју позицију", рекао је Вучић.

Упитан за изјаву Куртија који је најавио укидање такси само за БиХ и да ли очекује реакцију међународне заједнице поводом тога, Вучић је одговорио да је свакако тешко за Београд ако се не укину таксе према централној Србији, али да ћемо се сналазити и снабдевати наше људе на КиМ.

"Да ли је боље за Србију или није? Нисам сигуран. Неодговорност је нешто што је иманентно њиховим политичарима, оштрије речи не бих користио", рекао је Вучић.


Фото Д.Дозет

ВУЧИЋ: УСКОРО ПРОМЕНЕ У СНС-у

Председник Србије и лидер СНС Александар Вучић најавио је данас да ће ускоро бити промена у његовој странци.

Вучић је новинарима у Ковину рекао и да ће предати власт на изборима свакоме ко га победи, али да још увек верује да га актуелна опозиција неће победити на изборима, већ да ће отићи пре тога.

"Неки су лагали како нећу да предам власт на изборима. На сваким изборима када неко други победи предаћу власт. Али рекао сам да ме неће победити на изборима, већ да ћу пре ја да одем", рекао је Вучић коментаришући оптужбе опозиције.

Вучић је подсетио да је пре пар година најавио да ће сам отићи са власти када буде имао 26 одсто подршке.

"Колико ми се чини, сада је више него дупла подршка, и то пет или шест година касније", констатовао је он.

Што се странке тиче, каже, ускоро ће бити промена.

Вучић је рекао и да је премијерка Ана Брнабић, која је јуче приступила СНС, добродошла у странку.

Коментаришући изјаву Драгана Ђиласа да је створио ненормалну земљу, Вучић је рекао да је створио "ненормалну" земљу у којој је јавни дуг са 78 пао на 51 одсто БДП, која је четврту годину за редом у суфициту, у којој су плате за 50 одсто веће него за време претходне власти, у којој је изграђено пет пута више километара аутопутева него за пет година, него раније за 12 година.

"Ненормално је и да се нисам обогатио за 619 милиона евра. Али није важно, видим да народ све одлично разуме", закључио је Вучић.

Фото Д.Дозет

ВУЧИЋ: АКО СЕ УКИНУ БАРИЈЕРЕ, ТРГОВИНСКА РАЗМЕНА ИДЕ И ДО 10 МИЛИЈАРДИ ЕВРА

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Ковину да трговинска размена на Западном Балкану може да достигне до 10 милијарди евра, када се укину баријере.

Вучић је, поводом јучерашњег договора на трилатералном састанку са премијерима Албаније и Северне Македоније, Едијом Рамом и Зораном Заевом, указао да имамо тренутно 3,8 милијарди евра трговинске размене у оквиру западнобалканске шесторке.

"То може да иде и до 10 милијарди евра. Имамо већу трговинску размену само са Немачком. То је већа трговинска размена него што имамо са Русијом”, објаснио је он.

Вучић је указао да се не треба испустити из вида да Србија са свим земљама региона има драстичан суфицит у трговинској размени, И да на основу тога издржава на хиљаде радника, а моћиће још десетине хиљада, И допринесе даљем поправљању живота обичних грађана.

Казао је да ће сваки радник моћи директно да осети ефекте укидање баријера.

Вучић је најавио да ће ускоро добити конкретну анализу и да ће се разговарати о мерама 10. новембра.ВУЧИЋ О САСТАНКУ СА ГРЕНЕЛОМ: ПРОМИСЛИЋУ О СУСРЕТУ ДА ВИДИМ ШТА НАМ ЈЕ ДАЉЕ ЧИНИТИ


Треба ми време да промислим о разговору са Ричардом Гренелом и да видим шта нам је даље чинити, рекао је данас председник Александар Вучић.

Тек потом, истакао је, изаћи ће у јавност.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучићева саветница открива колико је био тежак председников разговор са Гренелом

Он, наиме, није хтео да износи детаље разговора, на питање новинара, али је истакао да су били озбиљни, отворени и одговорни.

Фото: Ж. Кнежевић


"Разговор је био озбиљан, отворен и одговоран и то је све што могу да кажем", поновио је председник Вучић у два наврата.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - О чему су разговарали Гренел и Вучић: Нема решења мимо српских интереса

"За разлику од других политичара, нисам тако велике памети да бих могао да причам велике приче, волим да прође одређено време и да сам размислим, да видим шта нам је чинити по одређеним питањима и тек онда да изађем у јавност", рекао је Вучић, који се јуче у Београду састао са Гренелом.

Он је рекао да не размишља о томе да на основу тога добија политичке поене.