Чешки званичници нису подржали предлог председника Милоша Земана да Праг повуче признање самопроглашене независности Косова, изјавио је министар спољних послова Томаш Петшичек.

Он је, после састанка највиших државних званичника о координацији чешке спољне политике, рекао да су се сложили да питање признања косовске независности за сада није на дневном реду.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - О чему су разговарали Гренел и Вучић: Нема решења мимо српских интереса

Ипак, како је навео Петшичек, званичници су околности признања Косова 2008. године, када је тадашња влада то одлучила, упркос противљењу Посланичког дома Парламента, оценили као проблематичне.

"Сложили смо се да разматрање питања признавања није примерено. Ситуација се није ни на који начин променила, тако да Чешка не може да промени свој став који је заузела у последњих десет година", додао је.

У заједничкој изјави после састанка, на којем је учествовао и председник Земан, односи Србије и Чешке оцењени су као пријатељски, преноси портал Lidovky.cz

Како је саопштено на сајту чешког Министарства спољних послова, са састанка је Београду и Приштини упућен позив да побољшају узајамне односе и уклоне баријере за међусобну трговину у оквиру ЦЕФТА.

Чешки званичници су оценили и да без решавања косовског питања неће бити могуће довршити интеграцију целог региона Западног Балкана у ЕУ.