СПАС Александра Шапића учествоваће на парламентарним изборима следеће године, а близу ове одлуке је и Покрет слободних грађана Сергеја Трифуновића.

Ове поруке чуле су се у среду на на међустраначком дијалогу у Скупштини под покровитељством Европског парламента чије је боје бранио бивши европосланик Кнут Флекенштајн. Он је како сазанајемо казао да је разговор пут који треба да се иде и најавио још најмање две рунде дијалога.

Баш од тих договора зависиће и коначне одлуке представника опозиције, али су чланови ПСГ у среду поручили да "не би волели да морају да бојкотују изборну трку".

Први дан прве рунде дијалога, како сазнајемо, протекао је мирно, политичари су саслушали једни друге, без упадица и провокација, дижући тон само док да би нагласили своје ставове.

Пред Флекенштајном и амбасадором ЕУ у Београду Семом Фабрицијем говорили су два пута по пет минута о процени ситуације у кључним питањима унапређења услова за одржавање избора 2020. и медијима и улози РЕМ и РТС, по абецедном редоследу назива странке на енглеском језику. Предност су имале парламентарне партије, а затим су говорили они који немају посланике у Скупштини.

Углавном су се чули већ познати ставови са дијалога са Факултета политичјких наука. Власт је тврдила да су отворени за сарадњу и набрајали које је акте Влада већ донела, а опозиција је највише критиковала рад РЕМ - а.

На састанак су дошли представници власти, док из опозиције није било партија из Савеза за Србију, као ни ДСС и СРС. А лидер СДС Борис Тадић после прве сесије напустио је скуп и поручио да је само дошао да би представницима ЕУ рекао да је "дијалог немогућ без свих представника опозиције и да у Србији нема околности за нормалан политички живот".

Представник СНС Владимир Орлић рекао је да очекује добре разговоре, а лидер ЈС Драган Марковић Палма да ће изјаве давати када буде чуо о чему се ради.

- Сваки почетак је тежак, а ми смо ту да се боримо - истакао је Зоран Живковић, председник Нове странке.

Представници иницијативе "Не давимо Београд" покушали су да уђу у парламент, али их обезбеђење није пустило, јер нису на списку учесника дијалога.

Разговори се настављају данас, али ће, на захтев Флекенштајна, уместо до предвиђених 19 часова, трајати до 14.

Највећа недоумица уочи преговора у среду било је евентуално учешће ДС. Посланици демократа најпре су најавили да ће учествовати у дијалогу, али је касније председништво донело супротну одлуку.

- Посланици ДС, поштујући одлуку председништва странке, неће учествовати, али ће наставити да улажу напоре да се дијалог са европарламентарцима настави до постизања свеобухватног договора о фер изборима, уз гаранције и рокове за његово спровођење - саопштио је клуб ДС.


ЗДРАВСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ

ПОСРЕДНИК Кнут Флекенштајн дошао је на састанак у инвалидским колицима због проблема са ногом. Други најављени европосланик Едуард Кукан има такође здравствених проблема, па није ни дошао. У дијалог ће се укључити и Тања Фајон, нови известилац ЕП за Србију.


ЛУТОВАЦ У "ШЕТЊИ"

ПРЕДСЕДНИК ДС Зоран Лутовац прошетао се у среду поред зграде парламента баш у тренутку када су учесници састанка долазили. На питање новинара да ли ће ући унутра, одмахнуо је главом и рекао: "Не". Раније, коментаришући изјаву посланика ДС Радослава Милојичића Кене, који је оценио да је лепљење плаката са натписом "Бојкот" по Србији, "бесмислено", Лутовац рекао је да је "и Ненад Боровић тако говорио, па је отишао у СНС".