Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган од данас је у дводневнуој званичној посету Србији, а домаћин му је председник Србије Александар Вучић.

На Аеродрому "Никола Тесла" дочекао га је председник Србије Александар Вучић, а затим је испред Палате "Србија" уприличен свечани дочек.

Након састанка двојице председника, одржана је седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске, а размењени су и потписани споразуми две државе.

Пратите из минута у минут посету турског председника Београду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Са Ердоганом стиже и 200 привредника

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Долазак Ердогана и протест таксиста - колапс у најави, ако већ морате да идете - заобиђите ове делове града!

11:56 - ЕРДОГАН СТИГАО У БЕОГРАДАвион турског председника Реџепа Тајипа Ердогана слетео је на београдски аеродром "Никола Тесла".


Председник Турске с бројном делегацијом слетео је на београдски аеродром око 11.50.

12:08 - ВУЧИЋ ДОЧЕКАО ЕРДОГАНАПредседник Александар Вучић дочекао је на аеродрому турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Након поздрављања са делегацијама, председници су се упутили ка Палати Србија, где ће бити организована церемонија свечаног дочека за турског председника.

12:26 - КОЛОНА ВОЗИЛА У КОЈОЈ ЈЕ ТУРСКИ ПРЕДСЕДНИК СТИЖЕ ПРЕД ПАЛАТУ СРБИЈА

Колона возила у којој је турски председник Реџеп Тајип Ердоган стиже пред Палату Србија, где је постројена гарда.

Пре и током интонирања химни чују се почасни плотуни.

На црвеном тепиху госта из Турске дочекали су и чланови Владе Србије.

12:40 - СВЕЧАНИ ДОЧЕК ЗА ЕРДОГАНА


Председник Александар Вучић приредио је свечани дочек испред Палате Србија за турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.


Председнике су поздравили припадници Гарде Војске Србије, интониране су химне "Боже правде" и "Марш независности".


Вучић и Ердоган су се, затим, поздравили и са делегацијама две земље, које чине министри у владама Србије и Турске.

12:50 - ВУЧИЋ НА ПОЧЕТКУ САСТАНКА ПОЖЕЛЕО ДОБРОДОШЛИЦУ ЕРДОГАНУ"Веома сам срећан што имамо прилику да Вас опет видимо у Србији. Хвала Вам за одличне билатералне односе, вероватно најбоље у савременој историји", рекао је председник Александар Вучић турском председнику Ердогану након обиласка изложбе "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије".


"Честитам на одличним резултатима које смо постигли заједно, а пре свега у увећању робне размене. Још једном, добро дошли, осећајте се као код своје куће - рекао је Вучић свом турском колеги.

13:16 - ВУЧИЋ И ЕРДОГАН ЗА ДАЉЕ УНАПРЕЂЕЊЕ ДОБРЕ САРАДЊЕ

Председник Србије Александар Вучић и његов турски колега Реџеп Тајип Ердоган изразили су у Београду уверење да ће билатерални односи две земље и економска сарадња, који су напредовали у последњих неколико година, бити још бољи у будућности.


На почетку састанка у четири ока, Вучић је изразио наду да ће ова, друга посета Ердогана Србији бити још плодотворнија.


Председник Србије је подсетио да су две земље 2017. године имале трговинску размену у обиму од 830 милиона евра и да су још тада констатовали да она треба да премаши милијарду евра.


Крајем прошле године, трговинска размена две земље премашила је милијарду евра.


"Хвала вам на томе и честимам на томе и Турској и Србији", рекао је Вучић.


Ердоган је изразио уверење да трговинска размена може да премаши и 1,5 милијарди

евра.


Вучић је указао да ће њих двојица сутра разговарати и са лидерима БиХ, а Ердоган је истакао да ће ауто-пут Београд - Сарајево, чијем ће званичном почетку градсње сутра присуствовати лидери три земље, бити пут мира и пријатељства Србије и БиХ.14:32 - У БЕОГРАДУ СА ЕРДОГАНОМ И ХИДАЈЕТ ТУРКОГЛУ

У Београду борави и чувени турски кошаркаш Хидајет Туркоглу, као члан делегације председника Реџепа Тајипа Ердогана, а на велико задвољство председника Александра Вучића који се са њим током дочека испред Палате Србија срдачно поздравио.


"Брат Хидо", како га зову, велики је пријатељ са некадашњим саиграчима из Сакрамента Владом Дивцем и Предрагом Стојаковићем, а тренутно обавља функцију председника Кошаркашког савеза Турске.


Фото Д.Миловановић


Приликом свечаног дочека Вучић је разменио неколико реченица са Туркоглуом, уз осмех, констатући да је реткост да је неко од њега виши приликом званичних сусрета.

Туркоглу је рођен у Истанбулу, али су његови родитељи из Сјенице, говори српски и навијач је Партизана.

Недавно је био у посети ФК Партизан и добио дрес на поклон.

14:46 - САСТАНАК ВИСОКОГ САВЕТА ЗА САРАДЊУ СРБИЈЕ И ТУРСКЕ

Други састанак Високог савета за сарадњу Србије и Турске, којим председавају шефови државе Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган, почео је данас у Београду.

Ердогана је данас, када је допутовао у дводневну посету Србији, на Аеродрому "Никола Тесла" дочекао Вучић, а потом му испред Палате "Србија! приредио свечани дочек, уз интонирање државних химни и смотру почасног батаљона Гарде. Пошто су заједно разгледали изложбу "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије", имали су састанак "у четири ока".
15:00 - ЕРДОГАН: ОЧЕКУЈЕМ ИЗУЗЕТНО ПЛОДНЕ САСТАНКЕ У БЕОГРАДУ

Седница Високог савета за сарадњу Србије и Турске којој присуствују двојица председника Александар Вучић и Реџеп Тајип Ердоган почела је након једно и по часовног тет-а-тет састанка двојице државника.

Ердоган је на почетку састанка рекао да очекује изуетно плодан састанак и подсетио на то да Србија и Турска ове године обележавају 140 година дипломатских односа.

Турски председник је додао да очекује да ће билатерална сарадња на пољима економије, политике, културе.. две земље бити још боља у будућности и пренео срдачне поздраве турског народа и њихову љубав према људима у Србији.

Председник Вучић је захвалио турском председнику што је довео у Србију бројну привредну делегацију и истакао да је робно-трговинска размена две земље у последње две године напредовала.

У последње две године направили смо велики искорак, робна размена је за 300 милиона виша”, казао је Вучић.

Председник Србије је казао да су на билатералном састанку разговарали о многим важним темама и изразио уверење да билатерални односи две земље, као и економски могу још напредовати.


15:38 - ТУРСКА И СРБИЈА ПОТПИСАЛЕ ВИШЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ

Србија и Турска размениле су данас у присуству председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана више потписаних споразума о сарадњи.


Размењени су билатерални споразум о сарадњи у области безбедности, меморандум о узајамном разумевању у области социјалне заштите, споразум о сарадњи влада Србије и Турске у области индустрије и технологије.


Размењен је и меморандум о разумевању о заједничким полицијским патролама, оквирни војни споразум Србије и Турске, протокол о сарадњи у области науке и технологије, меморандум о разумевању између Развојне агенције Србије и Развојне агенције за мала и средња предузећа Турске, као и меморандум о разумевању РАТЕЛ-а и Управе за информационо-комуникационе технологије Турске о сарадњи у области електронске комункације и поштанских услуга.


Потписани споразуми о сарадњи размењени су на церемонији у Палати Србије, после седнице Високог савета за сарадњу Турске и Србије којом су председавали председници Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић.

15:39 - ВУЧИЋ: ЗАЈЕДНИЧКИ ЦИЉ НАМ ЈЕ МИР НА БАЛКАНУ

Наш најважнији заједнички политички циљ је мир на Балкану, рекао је данас председник Србије Александар Вучић након разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и указао да у таквим околностима економија може да расте, а економска сарадња Србије и Турске, истакао је, драматично напредује.


Изражавам искрено задовољство због поновне посете председника Турске Србији. Надам се да ћете долазити чешће, јер сваки долазак додатно подстакне развој односа, унапређује драматично трговинску размену, значи већу обострану посету туриста, поспешује културну размену и неупоредиво побољшава сарадњу у свим областима“, казао је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

15:51 - ЕРДОГАН: СРПСКА СТРАНА САГЛАСНА ДА СЕ ОТВОРИ КОНЗУЛАТ У НОВОМ ПАЗАРУ

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да се српска страна сагласила да се отвори турски конзулат у Новом Пазару и да се нада да ће он бити од користи.16:33 - ЕРДОГАН О КИМ: ВУЧИЋ ДАО НАЈПРИКЛАДНИЈИ ОДГОВОР

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да се Турска, кад је реч о косовском питању, води у складу са својим интересима, који су различити од српских, али да је велики помак то што је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган поручио да ће прихватити свако решење до којег дођу Београд и Приштина.

Турска је признала једнострано проглашену независност Косова, али је Ердоган уочи посете рекао да поздравља преговоре Београда и Приштине и да ће свако решење које се у преговорима постигне, бити прихватљиво за Анкару.

"Наши интереси по том питању су и даље различити, али му хвала на томе и то је велики помак, што је прихватио да свако могуће решење које бисмо ми постигли са Албанцима буде прихватљиво за Турску", рекао је Вучић."За нас Србе само једна ствар није добра, ако се не покажемо као добри домаћини. Што не значи да треба да се улизујемо било коме, већ да морамо да водимо рачуна да не увредимо госте".

Ердоган је потом захвалио Вучићу на том одговору.

"Мој пријатељ је дао најприкладнији одговор", рекао је Ердоган.

17:17 - ДАЧИЋ И ЧАВУШОГЛУ: ОДНОСИ СРБИЈЕ И ТУРСКЕ БИЋЕ „ЈОШ РАЗНОВРСНИЈИ И ДУБЉИ“

Министри спољних послова Србије и Турске, Ивица Дачић и Мевлут Чавушоглу, данас су у Београду "изразили задовољство досадашњим развојем билатералних односа, који ц́е у наредном периоду бити још разноврснији и дубљи", ;саопштило је Министарство спољних послова Србије. На састанку "у конструктивној и пријатељској атмосфери" министри су се сагласили да је "неопходно начелно договорити динамику нових сусрета, као и разговора који се на истом нивоу воде у склопу трилатералног механизма сарадње Србије, Турске и Босне и Херцеговине".

18:35 - СТЕФАНОВИЋ И ФИДАН О САРАДЊИ У БОРБИ ПРОТИОВ ТЕРОРИЗМА...

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић састао се данас у Београду са Хаканом Фиданом, директором Националне обавештајне службе Турске са којим је разговарао о сарадњи у области безбедности.


Они су посебну пажњу посветили заједничком супротстављању тероризму и организованом криминалу, наводи се у саопштењу МУП.


Састанку је присуствовао и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.