ЈАЗ између преседник ДС и посланичког клуба ове странке све је дубљи. Зоран Лутовац јуче је почео кампању бојкота са другим лидерима Савеза за Србију и поручио да неће учествовати у фингираним преговорима са влашћу. Истовремено, посланици демократа поручују да је одлука о учешћу у дијалогу уз посредовање Европског парламента - одлука између европских вредности и Млађана Ђорђевића.

Помињање Ђорђевића директан је прст у око оснивачу СзС и главном заговорнику бојкота Драгану Ђиласу, чији је кум и близак политички и пословни сарадник. Ђорђевићу се већ дуго приписује велики утицај у опозицији блиској Ђиласу и важи за десничара чија је заслуга укључивање Двери у Савез.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: „Европске вредности или Млађан Ђорђевић“: ДС пред важном одлуком о изборима

Посланици ДС већ су донели одлуку да учествују у преговорима које иницира председник Спољнополитичког одбора ЕП Дејвид Мекалистер, а за представнике су именовали Зорана Лутовца и Балшу Божовића. Лутовац је, међутим, одговорио да није добио позив и јуче почео кампању за бојкот.

Посланик ДС Радослав Милојичић, упркос томе, јуче је најавио да ће Председништво данас расправљати о учешћу демократа у разговорима о изборним условима:

- Сигуран сам да ће Председништво ДС донети одлуку о учешћу у разговорима, јер би све друго било кршење одлука које смо донели на заседању Главног одбора. Не могу да верујем да ће било ко, уместо европских вредности, изабрати Млађу Ђорђевића, а уместо дијалога - сукобе. Ово је пар екселанс политичко питање. Бирамо између Запада и европских вредности и руских лобиста, које представљају Ђорђевић и Војислав Шешељ.

Милојичић каже да му је драго што су социјалдемократе Борис Тадић и Марко Ђуришић донели одлуку да учествују у разговорима, јер су они, како каже, њихови политички партнери.

Ђилас је јуче у Зрењанину казао да ниједна чланица СзС неће учествовати у разговорима са представницима власти у Скупштини.


ПСГ: ДОЛАЗИМО АКО НАС ПОЗОВУ

ПОКРЕТ слободних грађана, који предводи Сергеј Трифуновић, поручио је јуче да ће се, уколико добију позив за преговоре у Скупштини, одазвати. Данас истиче рок до којег би странке требало да се изјасне о учешћу у дијалогу о изборним условима.