ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган стиже данас у дводневну званичну посету Србији. Лидер Турске доводи 200 привредника и доноси нове инвестиције. Посету ће обележити постављање камена темељца за ауто-пут између Србије и Босне и Херцеговине, то јест Београда и Сарајева, који има велики значај за повезивање целог региона.

Домаћин посете, председник Александар Вучић, приредиће свечани дочек турском колеги испред Палате "Србија", после чега ће заједно обићи изложбу "Србија и Турска у документима Османског архива и Архива Србије", потом имати и тет-а-тет сусрет.

Иако је, приликом сваког доласка Ердогана, у првом плану економска сарадња, политички аспект посете није ништа мање важан, због огромног утицаја турског председника у региону, пре свега у Босни и Херцеговини, али и у Рашкој области у Србији. Разговараће се о односима у региону, као и о дијалогу Београда и Приштине. Ердоган је, приликом последњег сусрета са Вучићем, потврдио да ће Турска подржати сваки договор Срба и Албанаца у вези са нашом јужном покрајином.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ О ИЗБОРИМА НА КиМ: Ово ми је најдража победа! (ВИДЕО)

Током предстојећег сусрета биће потписан низ билатералних докумената и представљено заједничко издање поштанских марака поводом 140 година од успостављања дипломатских односа Републике Србије и Републике Турске.

Другог дана посете, председници Вучић и Ердоган биће домаћини на Трилатералном самиту Србије, Босне и Херцеговине и Турске. Делегацију БиХ предводиће тројица чланова Председништва - Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић. Најављено је и да ће током посете Ердогана бити отворено пет турских компанија и постављен камен темељац за изградњу једне фабрике.

Протеклих година економска сарадња Србије и Турске, које имају Споразум о слободној трговини, јача, а о томе сведочи и податак да је прошле године робна размена премашила милијарду евра (1,084 милијарди).

Потенцијал за проширење сарадње види се у дрвној индустрији, машинској, али и у ИТ сектору. Подаци кажу да у Србији послује 151 предузеће у којима је више од 50 одсто капитала у турском власништву.


ПРЕ ДВЕ ГОДИНЕ

ЕРДОГАН је последњи пут у Београду и Новом Пазару боравио у октобру 2017. године. У међувремену, Вучић и Ердоган су се састали два пута у Турској, у мају и октобру прошле године.