Новоименовани специјални изасланик Беле куће Ричард Гренел, преузеће доминанту улогу у приступу САД дијалогу Београда и Приштине и потиснути Метјуа Палмера, специјалног представника Стејт департмента за западни Балкан, сматра Данијел Сервер, амерички аналитичар и професор на Универзитету Џонс Хопкинс.

Прочитајте још: Вучић телефоном разговарао са Гренелом

У блогу који је написао поводом овог именовања, као и у разговору за Глас Америке (ВОА), Сервер је одлуку да се постави Гренел назвао “бизарном”.

"Заиста је бизарно. Претпостављам да је то наговештај покушаја да се оживи идеја размене територија између Београда и Приштине, што је ужасна идеја која је умрла природном смрћу пре неколико месеци и лош је план покушати да се она оживи", сматра дугогодишњи аналитачар прилика на Балкану.

Како каже, иако је Гренел дипломата и амбасадор, очигледно је да представља Белу кућу.

“Пре само неколико недеља, поставили су Мета Палмера за специјалног представника за Балкан. Господин Гренел има виши ранг од Палмера из два разлога - он је амбасадор и има директне везе с Белом кућом. И мени је сасвим јасно да планирају да он преузме главну функцију специјалног представника за Балкан, а то је да се бави питањем Београда и Приштине", каже Сервер.

Прочитајте још: Ко је Ричард Гренел, нови изасланик САД за преговоре?


Ричард Гренел је, како наводи ВОА, политички близак са Џоном Болтоном, бившим Трамповим саветником за националну безбедност, који је прошле године изјавио да се САД не би противиле размени територија уколико Београд и Приштина то договоре.

Неки аналитичари претпостављају да је и Гренел присталица те идеје, којој се Немачка и њена канцеларка Ангела Меркел одлучно противе, додаје ВОА.

Сервер сматра да Гренел неће уважити аргументе Немацке, већ ће покушати да наметне идеју размене територија.

"Верујем да це покушати да је наметне Немацкој, Косову и Србији, а најјачи противници те идеје на Косову су Срби који живе јужно од Ибра. Бизарно је да покушају да наметну тако лошу идеју, али шта их мотивише - па, могу да убију ''две Клинтонове муве'' једним ударцем - Косово и БиХ - то је знацајно достигнуће ако желите да задовољите Белу кућу", сматра Сервер.

Он додаје да ће то бити и потврда заокрета у америчкој политици, од, како је навео, "либерално-демократских решења заснованих на једнаким правима, ка етницко-националистицким решењима заснованим на сегрегацији етничких група".

"То није решење за које сам ја, али бојим се да је Бела кућа решена да покуша да га наметне", додаје Сервер.

Глас Америке пише да је Гренелов мандат у Немачкој контроверзан од самог почетка, када је сугерисао да би немачке компаније требало да престану да послују са Ираном, а за конзервативни медиј “Брајтбарт њуз” изјавио да жели да оснажи европску десницу.

"Гренел је у очајним односима с Немцима, којима се изразито не допада и виде га као представника америцке администрације с којом немају посебно топле односе. Ако Бела кућа жели ближе односе са Немцима, последња особа коју би требало да изаберу за овај процес је Гренел", каже Сервер.

Он сумња да ће Гренел и Метју Палмер моћи да паралелно раде у посредовању између Београда и Приштине.

“Мет Палмер је добар човек и професионални диплоамта и мораће, док не нађе нови посао, да пружа подршку Гренелу, који ће преузети водећу улогу. Палмер мора да одлучи да ли то има смисла и не би ме изненадило да одлучи да је то испод његовог достојанства и да оде”, оцењује Сервер.