ДИЈАЛОГОМ између власти и опозиције, чија ће прва рунда бити одржана 9. и 10. октобра, посредоваће представници Европског парламента Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

На разговоре, на којима ће теме бити изборни услови, надзорна тела, медији, РЕМ и РТС, гласачки спискови и финансирање кампања, биће позвани лидери свих партија који имају право да поведу још по једног сарадника.

План је да буду одржане три рунде разговора до краја године. На дневном реду наћи ће се и дугорочно поправљање политичке атмосфере, пракса и процедура у законодавном дому.

Председавајући Спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер предложио је да се говори по азбучном реду и да сви имају по пет минута.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мекалистер мири власт и опозицију

Сви представници власти ће се одазвати на позив, док је и даље енигма ко ће се од представника опозиције појавити.

БЕЗ ПРИСУСТВА МЕДИЈА ЕВРОПСКИ представници предложили су да се разговара без присуства јавности и замолили учеснике да се тога и придржавају и не износе детаље разговора. Кукан и Флекенштајн ће имати задатак да на крају сваке рунде разговора саопште резултате и да ли је дошло до консензуса.

Како нам је незванично речено у Демократској странци, демократе полажу велике наде у посредовање ЕУ, а неизвесно је хоће ли бити још чланица Савеза за Србију. Ту ће бити и Покрет слободних грађана, чији је лидер Сергеј Трифуновић и тражио европско посредовање.

Иначе, у процесу унапређења изборног процеса, Министарство финансија је објавило нацрт измена Закона о финансирању политичких активности. У том документу се прецизира да политичари у изборној кампањи не смеју да користе средства из буџета, нити ресурсе којима располажу као јавни функционери или државни службеници. Забрањено је да у кампањи користе и службене просторије, возила, веб-сајтове, инвентар државних органа или јавних установа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Дијалог следеће недеље?

Изузетак од забране коришћења службених просторија и услуга државних органа, може се направити само онда када су те просторије и услуге доступне свим кандидатима под истим условима.

Новина у предлогу Владе јесте и то да политичке странке, групе грађана и други учесници избора могу пријавити злоупотребе Агенцији за борбу против корупције, док по још важећим прописима, Агенција поступак покреће искључиво по службеној дужности. Прописан је и рок од пет дана, од када је странка обавештена да постоји пријава против ње, да Агенција одлучи да ли је било злоупотребе. Одлуку о евентуалном кршењу закона Агенција мора да објави на свом сајту у року од 24 сата од њеног доношења.