Председник Србије Александар Вучић, на свом налогу на Инстаграму "BuducnostSrbijeav", честитао је је Немцима Дан уједињења и истакао да је поносан на српско - немачко пријатељство.

Вучић је вечерас присуствовао пријему у резиденцији немачког амбасадора Томаса Шиба поводом Дана уједињења Немачке, непосредно пре пута у Праг на самит Вишеградске групе, на позив чешког председника Милоша Земана.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПРЕДСЕДНИК У ЊУЈОРКУ: Меркел инсистира на разговору о Космету "све до решења"; Хрвати би добро говорили о мени да је Србија слаба

ШИБ: БУДУЋНОСТ СРБИЈЕ СЕ НАЛАЗИ У УЈЕДИЊЕНОЈ ЕВРОПИ

Немачки амбасадор у Београду Томас Шиб приредио је вечерас пријем поводом Дана уједињења те земље, коме су присуствовале многе званице, представници дипломатског кора, највиши српски званичници, укључујући председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић.

"Дозволите да цитирам канцеларку Меркел, која је рекла да ће Европа бити истински уједињена само када све земље на Западном Балкану постану чланице ЕУ. Будућност Србије се налази у уједињеној Европи", рекао је Шиб на српском језику, истичући да Србија може да рачуна на подршку Немачке.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић са Флоријаном Ханом: Србија поуздан партнер Немачке на Западном Балкану; Хан: Србија конструктивно решава проблем КиМ

Шиб је потом на енглеском језику нагласио да на тешком путу ка чланству у ЕУ, Немачка цени досадашње напоре Србије и охрабрује њену посвећеност том циљу.

Он је указао на одличне билатералне односе Србије и Немачке, недавне сусрете највиших званичника и најавио скори долазак немачког министра економије Петера Алтмајера у Србију, заједно са привредницима.

Амбасадор је подсетио на историјски значај пада Берлинског зида и уједињења Немачке.

"Свестан сам да су на Западном Балкану сећања људи на политичке догађаје пре пар деценија различита од оних у Немачкој. Кад је Немачка поново уједињена, Југославија се распала и регион још увек живи са последицама", рекао је амбасадор.

У Немачкој се 3. октобар обележава као Дан уједињења, дан када су се 1990. ујединиле Источна и Западна Немачка, после рушења Берлинског зида.