Шеф радне групе Владе Србије за унапређење изборних услова, министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је уставно немогуће одложити изборе, што је тражио део опозиције, наводећи да се Устав "не може променити било каквим законом".

Прочитајте још: Вучић: Нема одлагања избора, држава није играчка; Ректорат постао партијска "прћија"

"Постоји начин на који се мења Устав, то је дуга и озбиљна процедура", рекао је Стефановић за Телевизију О2.

Стефановић је оценио да део опозиције који тражи одлагање избора, покушава да сакрије своју "немоћ" и настоји да нађе "алиби, јер ни под којим изборним условима не може да добије већину, не зато што то он или Српска напредна странка кажу, већ зато што их народ неће".

Прочитајте још: Нема кампање из државне фотеље

По његовим речима, на наредном заседању Владе, вероватно већ ове седмице, донеће се "велики пакет мера којим ће се подржати све оно што може, без промене закона, одмах да се уради" за унапређење изборних услова.

Он је навео да законе треба пшроменити у редовној процедури како би посланици имали времена да се упознају за предложеним мерама и додао да мисли да то може да се заврши у "разумном року", од 60 дана.

Прецизирао је, да би се неке од предвидјених мера спровеле, потребне су измена Закона о агенцији за борбу против корупције и Закона о финансирању политичких активности, и рекао да ће се тим изменама, измедју осталог, јасно дефинисати шта су јавни ресурси и њихово коришћење.

Министар је поновио да ће градјани моћи да остваре непосредни увид у бирачки списак, са места где гласају, како би могли да провере да ли је неко гласао уместо њих ако у то сумњају.

СТЕФАНОВИЋ: МОЖДА ВЕЋ ОВЕ НЕДЕЉЕ НОВИ ВЕЛИКИ ПАКЕТ МЕРА


Влада Србије ће на следећој седници, можда већ ове недеље, усвојити нови велики пакет мера за унапређење изборног процеса, мимо измена закона, најавио је данас функционер СНС и потпредседник владе Небојша Стефановић.

Влада Србије ће на следећој седници, можда већ ове недеље, усвојити нови велики пакет мера за унапређење изборног процеса, мимо измена закона, најавио је данас функционер СНС и потпредседник владе Небојша Стефановић.

"Поред овог закључка који је влада усвојила јуче на седници, ми ћемо већ на следећој седници владе, могуће већ ове недеље, имати још један велики пакет мера који ће фактички подржати све оно што можемо одмах да урадимо, мимо промене закона. Обавезали смо се да у најкраћем року неке ствари применимо", рекао је Стефановић гостујући на О2 ТВ.