ИАКО званичници из Приштине славодобитно тврде да су се готово све чланице Извршног комитета Интерпола заложиле за то да се њихов захтев за пријем у ову организацију разматра на предстојећој Генералној скупштини у Чилеу, у самом седишту светске полицијске организације за "Новости" кажу да ће се дневни ред знати - у октобру.

Дневни ред 88. Генералне скупштине Интерпола прелиминарно је разматран у јуну, међутим, остаје непознаница да ли је том приликом постојала већина да се у њега уврсти и захтев Косова. "Новости" су питале Интерпол - како су тада појединачно гласале земље чланице Извршног комитета и који је био резултат тог изјашњавања, али уместо конкретног одговора, из Лиона смо добили следећи:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јевтић: Желе да што мање Срба гласа, јер је већина за Српску листу

- Извршни комитет ће одобрити дневни ред 88. Генералне скупштине на свом следећем састанку у октобру. Затим се о дневном реду гласа на Скупштини, тако да у овој фази не можемо да пружимо више информација.

ИК Интерпола, иначе, има 13 чланова и у њему су представници Алжира, Русије, Аргентине, Уједињених Арапских Емирата, Француске, Бразила, Молдавије, Анголе, Нигерије, Холандије и председавјуће Кореје, док су места Америке и Азије упражњена. Од њих, седам не признаје тзв. косовску државност.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић најавио је да ће наша земља лобирати до самог гласања у Сантјагу, у ком од 15. до 18. октобра заседа ГС, али је указао и да према правилима ИК, кандидатура Косова може бити представљена као информација што значи да свака држава у било ком тренутку, пре заседања ГС, може да кандидује ту тему и да захтева да се учлањење тзв. Косова у ту организацију стави на дневни ред.

Засад је неизвесно и хоће ли делегација Приштине бити присутна на заседању, јер је домаћин Чиле, земља која не признаје Косово. Када се пре две године ГС Интерпола одржавала у Кини, која такође не признаје Косово, представницима Приштине нису биле одобрене визе да би дошли на овај скуп. Свесни да неће имати потребну већину на ГС, Косово је те 2017. повукло захтев да се гласа о његовом пријему.


УСЛОВ

ТОКОМ заседања ГС Интерпола у Пекингу 2017. усвојене су јасне смернице за пријем нових чланова у ову организацију, по којима земље које траже пријем од сада морају да потврде да испуњавају све "неопходне услове државности". Како Косово не задовољава овај критеријум, евентуална одлука да се оно прими у Интерпол било би кршење правила те организације.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Косово врућа тема у Њујорку

ПОРАЖЕНИ ЛОБИСТИ

ПРИЛИКОМ последњег гласања за пријем Косова у Интерпол на Генералној скупштини у Дубаију пре годину дана, приштински сепаратисти су поражени, јер је од 154 земље, колико је гласало, 76 било "за", 56 "против", а две уздржане. Пошто се то лобистима косовске независности није свидело, издејствовали су и поновно гласање, када су опет поражени. У другом кругу гласало је 135 држава, 68 је било "за", 51 "против", а 16 уздржаних.