Од председика Александра Вучића ћу тражити да Србија у складу са Дејтонским споразумом гарантује постојање Републике Српске и тако покажемо да су све претње Бакира Изетбеговића празне приче, рекао је српски члан председништва БИХ Милорад Додик уочи данашњег састанака представника РС са Вучићем у Београду.


"Покушаћемо политички да делујемо. Србија је данас важна и стабилна и једина може да гарантује мир, али очекујемо да као потписница Дејтонског споразума гарантује и нашу слободу и постојање Републике Српске", рекао је Додик за тв Прва закључујући да више није могућ рат у БиХ, али да је могућа одлука о самосталности РС.


Додик је поновио да је декларација СДА антидејтонска и антиуставна, па као таква не може бити основ за разговоре о било каквом уређењу БиХ.


"Реч о општемуслиманској декларацији која води ка томе да Република Српска треба да прогласи независност и уједини се са Србијом."


Према његовим речима, сви у Србији би требало да се окупе око руководства и председника Александра Вучића и учине све да снажна Србија изађе на међународни план и бори се за решавање питања Косова и Метохије у свом интересу.


"Вучић води добру политику за Србију и по питању Косова и Метохије, који подразумева потпуну заштиту Срба и интереса државе на том простору. Једна од тих варијација решења која се помињу може бити да четири општине са севера покрајине остану у Србији, али би то исто тако подразумевало и РС у саставу Србије. Ако је то решење, ја нисам далеко од тога", рекао је Додик за тв Прва.


Он је питао какав је смисао у томе да се одуговлачи са тражењем решења.


"Имамо тако велика горућа питања која могу имати глобални каракртер - Косово и Метохију и БиХ са Републиком Српском. Зашто држати отворена та питања и даље, уместо да их завршимо и усмеримо се на развој."


На питање ста мисли о идеји да се сви проблеми на Западном Балкану решавају у пакету, Додик каже да су питања Републике Српске и КиМ повезана, јер су суштинска питања српског народа. "Примарно државно питање Србије јесте Косово и Метохија, али примарно национално питање је РС у којој живи милион Срба".


ПРОЧИТАЈТЕ И: Селаковић: Србија недвосмислено подржава дејтонску БиХ


Додик је упозорио и да је велика опасност за БиХ повратак некадашњих бораца Исламске државе из Сирије, а према подацима реч је о чак 500 бивших терориста и њихових породица.


Према његовим речима, НАТО је два пута бомбардовао српски народ и за РС није опција прикључење Алијанси. С друге стране, Додик не искључцује сарадњу са тим војним савезом.