Председница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће на предстојећем састанку председника Србије Александра Вучића с представницима парламентарних странака из тог ентитета БиХ бити разговарано о важним националним питањима српског народа.

"Не могу да претпоставим на који начин сви учесници доживљавају тај састанак. Ово је прилика да се размене мишљења, препознају одређене ствари, уважавајући све оно што Србија ради за нас, што нас помаже финансијски и на сваки други начин и што никога у БиХ не омаловажава", рекла је синоћ Цвијановићева за прњаворску ТВ К3.

Она је нагласила да Србија као потписница Дејтонског мировног споразума за БиХ има сва права да буде извештавана о ономе што се дешава у РС.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мантер: Са Вучићем о односима Западног Балкана и Европе

"Ми ћемо на том састанку разменити мишљења и не очекујемо да нам неко да магичну формулу за решавање проблема, нити би Вучић то икада радио, што је и доказао безброј пута", навела је Цвијановићева.

Говорећи о неформирању власти у другом ентитету БиХ, Федерацији БиХ, она је рекла да се зна ко су тамо главни политички партнери и упитала: "Зашто онда не формирају федерелну владу када тамо нема СНСД-а који оптужују и који им је увек проблем?".

Она је додала да постоји огромна разлика између РС и ФБиХ јер огромна већина становника воли РС, за разлику од ФБиХ коју њени становници доживљавају као привремено стање, док вероватно не дођу до свог циља, а то је само једна "Република БиХ", како предвиђа Декларација бошњачке Странке демократске акције, без ентитета и кантона.

"Суштина је у томе да ми као одговорна политика никоме ништа не спречавамо, не смањујемо простор за неговање оног што јесте његова потреба, интерес, идентитет, односно култура, вера и традиција", навела је Цвијановићева.