Министар одбране Србије Александар Вулин поново је одбацио као неосноване тврдње бившег начелника Генералштаба Војске Србије (ВС) Здравка Поноша да Србија извози оружје у Јемен и да је на томе ангажован и отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.


"Држава Србија не извози никакво оружје у Јемен. Ми смо, иначе, у првих пет земаља у свету по транспарентности продаје наоружања. Зар стварно неко мисли да можемо да преваримо Американце, Русе, Кинезе, читав свет, а да они то не знају", рекао је Вулин у емисији "Фокус" ТВ О2.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - PRODAJA ORUŽJA: "Krušik" demantuje tvrdnje pojedinih medija

Он је оценио и да је злонамерна лаж и страшна глупост да отац министра Стефановића на било који начин "утиче на продају било ког метка у овој земљи" и истакао да је то лаж која се пласира плански, с намером".

Како преноси b92.net, Вулин је рекао да функционер опозиционе Народне странке Здравко Понош "такве лажи може да износи само пред страним медијима" и оптужио га да је својевремено као начелник Генералштаба "више служио страним интересима, него Србији".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вулин: Србија снажно подржава територијални интегритет Шпаније

"Када неко ко није командовао ни четом постане начелник Генералштаба, то вам онда говори на који је начин до тога дошао - дошао је преко амбасадора. Е, сад, тако се и данас понаша“, рекао је министар одбране.

Он је подсетио да у српској одбрамбеној индустрији ради око 13.000 људи и још 20.000 сарађује.

"Када одбрамбену индустрију прогласите за организацију која подржава терористе, онда ће будући страни купци да кажу: ''Па, да ли је баш паметно куповати од њих? Напад на државу и појединце, без иједног доказа, уз сијасет демантија на такве лажи, у сваком случају штети држави Србији и свима онима који јој добро мисле", закључио је Вулин.

ВУЛИН: УЛАЖЕ СЕ У НАОРУЖАЊЕ И ОПРЕМУ, АЛИ И У ПЛАТЕ

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да Србија данас улаже у наоружање и опрему, а приоритет је и повећање плата, које ће од 1. новембра бити додатно повећане за девет одсто.

"Војска Србије је прошла период планског уништавања и занемаривања. Од 2009. до 2012. године у Војсци Србије је купљено осам ракета за мигове, а Србија сада има 14 исправних мигова. То је огромна разлика“, рекао је Вулин данас у емисији "Фокус" ТВ О2.

Он је навео и да је 2008. године плата потпоручника, најмлађег официра, била 37.481 (423 евра), а сада ће, с повећањем зараде од 1. новембра, она изности 66.349 динара (564 евра), и то са инфлацијом која је мања од два одсто.

Како преноси б92.нет, министар је додао да је у међувремену уведена и солидарна помоћ за рођење детета, да су повећане дневнице, први пут уведено осигурање за све припаднике Војске Србије, комплетно је обновљена опрема, уложено је у побољшање квалитета исхране у касарнама, а ради се и на обнови војне инфраструктуре, као и на војних возила.

"Сви се слажемо око једне ствари - помак је видљив и не може се оспорити. Да ли довољно? Наравно да није. Али, војска је почела да се мења на боље", закључио је Вулин.