БЕОГРАД - Некадашњи амбасадор САД у Србији и председник Института "Исток-Запад" Камерон Мантер сагласан је са идејом да се у дијалог о Косову укључи више актера и истиче да је неопходно фокусирање на најважније проблеме.

Мантер је за ТВ навео да ће се са председником Србије Александром Вучићем састати данас и да ће разговарати како да се да нови замајац односима између Западног Балкана и Европе.

"Желим да похвалим Вучића што је флексибилан политичар. На њему је да буде флексибилан у овој или оној мери. У нашим разговорима смо увек причали о чињеници да је будућност Србије да буде демократска држава, земља која је просперитетна и која живи мирно са својим суседима. То се може постићи, а ја верујем да и он у то верује, само као чланица ЕУ. То је једини начин да Србија оствари та три циља"", рекао је бивши амерички амбасадор.

"Да би Србија била део ЕУ мора доћи до неког аранжмана са Косовом... Као амерички дипломата, ја подржавам замисао да Србија призна Косово и да Косово и Србија заједно раде и реше своје проблеме", рекао је он.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић и Палмер телефоном: Састанак за десетак дана


На питање да ли у овом тренутку види, осим Вучића, потенцијалног преговарача и из редова опозиције, каже да је то тешко рећи, да није био дуго у Србији и да не познаје како је организована српска опозиција. Додао је да, осим што власт треба да прича са Бриселом, то треба да чини и опозиција.

Мантер сматра да ће се, када је реч о преговорима о Косову, почетком идуће године појавити нове могућности, подсећајући да у САД постоји нови саветник за националну безбедност, да ће Брисел имати нови тим а Косово нову владу.

фото Танјуг


"Не можете само имати дијалог ради дијалога, не можете само најавити дијалог. Морате се бавити стварним питањима - прекогранична трговина, студенти - каква ће бити њихова будућност, како ћемо се бавити демографском кризом... У свим земљама Западног Балкана млади одлазе...", рекао је Мантер за ТВ Н1.

"Изгубили смо фокус на та питања. Требаће рада и труда у интерној политици да се то реши. Најтежи задатак је да видимо шта ће се десити на Косову после избора. Оно што смо изгубили је фокус, али не верујем да смо изгубили жељу", додао је он.

Упитан о могућем учешћу Русије у решавањну косовског проблема, Мантер је подсетио да је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао да не може бити решења за Косово без Русије.

фото Танјуг

"Стручњак као Харченко би могао да помогне и то је разумно очекивати. Постоје људи не само из Русије него и из других земаља који имају идеје кад говоримо о будућности. Ово није само политичко питање, већ питање економске и социјалне будућности региона", рекао је Мантер.