ИЗАБРАНА председница Европске комисије Немица Урсула фон дер Лајен предала је у понедељак предлог за распоред комесарских места Европском савету, а у радном документу у који су "Новости" имале увид, хрватска кандидаткиња Дубравка Шуица предложена је за будућег комесара за проширење. Избор се држи у тајности, а расподела ресора у уторак би требало да буде објављена.

Против Шуице су се, међутим, подигли многи. Она се залаже за проширење, али је у иступима као европска посланица била веома оштра према Србији. Говорила је о "Милошевићевој великосрпској агресији", тражила "повратак опљачканог хрватског културног блага" и захтевала да се затварање свих поглавља услови "затварањем свих отворених питања из прошлости". Била је и предводник у подношењу амандмана којима је захтевала да се билатерална питања између Србије и Хрватске отворе на почетку преговора о чланству Србије у ЕУ. Уз то, већ је изјављивала да је нереално да Србија постане чланица 2025. године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Амбасадорка Србије одбила да прими протестну ноту Хрватске

Због тога се у понедељак помињало да би ресор проширења, ипак, могао да добије Словенац Јанез Ленарчич, а да би Шуица могла да преузме "његов" виђени ресор за поморство и рибарство. Из словеначких извора "Новости", међутим, сазнају да би Ленарчич могао да буде комесар за хуманитарну помоћ.

У том случају, као могући кандидати за комесара за проширење незванично су помињани Италијан Паоло Ђентилони, чије име на списку у који су "Новости" имале увид стоји уз индустрију и унутрашње тржиште, Мађар Ласло Трочањи за кога је "предвиђен" ресор хуманитарне помоћи, или Бугарка Марија Габријел којој су првобитно намењени култура и образовање. Чак није искључено да то буде и досадашњи комесар Јоханес Хан,коме је већ "додељен" важан ресор унутрашњих послова.