Председница Владе Србије Ана Брнабић захвалила је у понедељак Луксембургу на подршци политици проширења ЕУ, наводећи да је та агенда важна не само за мир и просперитет на Балкану, већ и у целој Европи.

Брнабић је на заједничкој конференцији за штампу са премијером Луксембура Гзавијем Бетелом указала на то да су после деценија мира, просперитета и стабилности, грађани ЕУ почели здраво за готово да то узимају, али да "ми на Балкану и у Србији знамо да се то не сме узимати здраво за готово".

"Зато имао тако јаку тежњу за Европом", поручила је Брнабић и позвала премијера Батела и његову земљу да наставе да подржавају агенду проширења у новој Европској комисији.

Она је истакла да Луксембург цени потребу ЕУ, не да се шири, већ да укључи Западни Балкан у "европску породицу нација", јер је и иначе окружен чланицама те заједнице.

"Мислим да је та агенда важна за Балкан, као и за Европу, јер дугорцни мир и стабилност могу доћи само у оквиру ЕУ", нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла је да је срећна што борави у Луксембургу и што је позвана да сутра присуствује церемонији поводом 75 годишњице од ослобођења Луксембурга у Другом светском рату.

"Много ми значи да будем присутна на тој церемонији, хвала вам у име народа Србије што памтите наше жртве и у Првом и у Другом светском рату. То нам много значи", поручила је Брнабић.

Фото Танјуг

Она је рекла да се јуче, приликом посете Шенгену, поново заљубила у Европу.

"Овде у Луксембургу смо разговарали о европским интеграцијама Србије и агенди Европске комисије о проширењу. Нема бољег места од Шенгена да се о томе поново размисли", рекла је Брнабић истичући да у том граду, на граници три земље, људи живе у миру, пропсеритету и заједно раде да изградњи боље будућности за људе у уједињеној Европи.

Међутим, она је истакла да је, истовремено била и тужна јер, смо, ккао је рекла ми на Балкану много изгубили 1990-их и наставили да губимо 2000-их.

"Размишљала сам да ли Балкан може једног дана да изгледа као Шенген или Европа, са људима на граници три земље, који живе у миру, поштују се, верују једни другима и заједно раде да изграде другачију буцухност за генерације које следе. Мислим да то можемо на Балкану да урадимо кроз уједињену Европу", рекла је Брнабић.

Она је најавила да ће Србија наставити да спроводи реформе.

Прочитајте још - Председник Србије се састао са премијером Луксембурга

"Свесни смо да морамо да јачамо економију, јавну администрацију како би била ефикаснија и транспарентнија, као и да спроведемо реформе у владавини права, што је тренутно најизазовније", рекла је Брнабић истичући да је најтежи део у области економских реформи и фискалне консолидације урадио Александар Вучић као премијер.

Она је додала да Србија наставити да ради на јачању регионалне стабилности и сарадње.

"Без стабилног и предвиђивог региона, нема стабилне и предвидљиве Србије", нагласила је премијерка указујући на значај Берлинског процеса.

Она је додала да је срећна што Србија и Луксембург деле исте визије, када је реч о Четвтој технолошкој револуцији.

"Мој циљ је био да се мењамо и стварамо економију која је фокусирана на знању и иновацијама и којоа може да прузи висе могућности младима", рекла је она додајући да је извоз Србије у ИТ сектору дуплиран и да је то постао један од најјачих сектора.

Она је указала на значај меморандума који ће потписати привредне коморе две земље што ће, како је навела, омогућити долазак старт-апова у Србију.

Брнабић је поручила да ће остати посвећена сарадњи две земље и у другим областима као што су универзитетска сарадња, сарадња у култури и међу људима.

БРНАБИЋ С ПРЕДСЕДНИКОМ ПАРЛАМЕНТА ЛУКСЕМБУРГА

Председница Владе Србије Ана Брнабић посетила је, током званичне посете Луксембургу, и парламент, где је разговарала с председником Доњег дома Фернаном Етгеном.

Она се састала и са члановима Канцеларије и Одбора за спољне и европске послове, сарадњу, имиграцију и азил.

Брнабић се уписала у Златну књигу, у коју се уписују високи званичници који посете парламент.


БРНАБИЋ: НАДАМО СЕ НАСТАВКУ ДИЈАЛОГА ПОСЛЕ ИЗБОРА НА КОСМЕТУ


Председница владе Ана Брнабић изјавила је данас да се нада да ће после избора на КиМ моћи да се наставе преговори о дугорочном, одрживом и компромисном решењу између Београда и Приштине.


Надам се да ћемо после избора имати људе који ће бити довољно храбри и одговорни, пре свега према својим грађанима, и способни да разговарамо о дугорочном, одрживом решењу. Ми ћемо бити ту”, рекла је Брнабић на конференцији за новинаре у Луксембургу.


Брнабић је, одговарајући на питања новинара из Луксембурга, рекла да је Београд посвећен проналажењу дугорочног решења са Приштином, али да то мора да буде компромисно решење.


Не може једна страна да добије све, а друга да све изгуби”, рекла је Брнабић.


Она је истакла да је Београд посвећен дијалогу са Приштином, упркос константим провокацијама, те објаснила да је дијалог обустављен када је друга страна увела таксе на робу из Централне Србије и БиХ.


Ако зауставите промет робе на основу националности, онда немамо о чему да причамо”, рекла је Брнабић.


Она наводи да Београд тражи од Пристине да повуче одлуку о таксама и да ће након тога, радо, истог дана наставити дијалог.


Она је истакла и да друга страна мора да буде посвећена компромису јер и са друге стране стола мора да буде неко ко је спреман да преговара.


Надам се да ћемо после избора имати људе који ће бити довољно храбри и одговорни, пре свега према својим грађанима, и способни да разговарамо о дугорочном одрживом решењу. Ми ћемо бити ту”, рекла је Брнабић.


БЕТЕЛ: ДОГОВОР БЕОГРАДА И ПРИШТИНЕ ВАЖАН ЗА МИР И ПУТ КА ЕУ

Премијер Луксембурга Гзавије Бетел изјавио је да је важно да Београд и Приштина наставе разговоре и постигну компромис, истичући да је договор две стране важан за мир и њихов пут ка ЕУ.


Бетел је на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Србије Аном Брнабић рекао да Србија и Балкан имају кључну улогу у одржавању мира и стабилности на континенту што се, како је нагласио, не сме узимати здраво за готово.

"Договор између Србије и Косова је важан за грађане те две земље. Важно је да се настави пут ка ЕУ и осигура мир за ваше земље, и да постигну компромис како би могле да се приближе једна другој", рекао је Бетел.

Он је нагласио да је Луксембург дугогодишњи партнер Србије и да је увек подржавао европски пут наше земље.

Подсетио је да је чланство у ЕУ декларисани циљ Србије и поздравио напоре спрских власти у том правцу.

Он је нагласио реформе које Србија спроводи морају да иду и у правцу унапређења владавине права, независности правосуђа, борбе против корупције и слободи говора.

Бетел је додао да је Луксембург један од најзначајнијих страних директних инвеститиора у Србији, као и да нашој земљи пружа подршку у другим областима, као што је информатичко-технички развој, јавна управа, финансијски сектор...

"Убеђен сам да можемо да нађемо даљи потенцијал за сарадњу, нарочито у пољу ИЦТ и дигиталног сектора, који се убрзано развија у Србији", рекао је Бетел.

Он је рекао да су обе земље посвећене развоју дигиталних иновација у корист њихових грађана, чему ће додатно допринети потписивање меморандума о сарадњи привредних комора две земље.

Премијер Луксембурга указао је да посета Брнабић долази у "посебном тренутку за нашу земљу", када се обележава 75 година од ослобођења Луксембурга од нацистичког режима.

Он је указао да се треба подсетити како је дошло до злочина у Другом светском рату како се они никад не би поновили.

Бетел је рекао да Брнабић борави у Луксембургу не само као гост, већ пријатељ те земље, истичући да су односи Луксембурга и Србије засновани на узајамном поверењу и поштовању.

"Србија ће остати важан партнер и добар пријатељ Луксембургу", поручио је он.

Премијер Луксембурга се, ипак, нашалио да ће ускратити подршку Србији током предстојеће фудбалске утакмице репрезентација две земље.

"Када се сретнемо на стадиону, та подршка од 90 одсто опашће на нула", рекао је Бетел.


БРНАБИЋ СЕ САСТАЛА СА ВЕЛИКИМ ВОЈВОДОМ ЛУКСЕМБУРГА АНРИЈЕМ

Председница Владе Србије Ана Брнабић састала се у понедељак са великим војводом Луксембурга Анријем.

Састанак је уприличен у Палати Великог Војводе у Луксембургу.

Брнабић је претходно разговарала са премијером Луксембурга Гзавијеом Бетелом.

Након састанка са великим војводом, Брнабић ће учествовати на Економском форуму Србија-Луксембург, након чега ће се састати и са председником парламента Фернаном Етгеном.


БРНАБИЋ ДОЧЕКАНА УЗ НАЈВИШЕ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ

Председница Владе Србије почела је у понедељак јутро дводневну посету Луксембургу свечаним дочеком на Тргу Клерфонтен, који је приредио премијер Луксембурга Гзавије Бетел.

Након свечаног дочека, уз војне почасти и интонирање химни, председници две владе имаће разговор у четири ока, предвиђен је и састанак делегација, после чега ће се обратити медијима.

Како је раније најављено, теме разговора два премијера биће билатерални односи, као и европске интеграције и однос између Европске уније и Западног Балкана.

Премијери ће наставити разговоре и о конкретним областима сарадње, започетим током недавне посете луксембуршког премијера Београду.

Тада су се премијери сагласили да две земље имају веома добре односе и да деле став да без стабилног и мирног Балкана нема ни стабилне и мирне Европе, а да је будућност Србије у Европској унији.

Поручили су и да су за обе владе приоритети дигитализација, образовање, трансформација економије у економију засовану на иновацијама, знању, науци и креативности, као и еуправа, као најбољи начин борбе против корупције.

Канцеларије за ИТ две владе већ сарађују, а Луксембург пружа и финансијску подршку.

Фото Танјуг

Након састанка са Бетелом, српска премијерка ће се обратити на Економском форуму Србија-Луксембург, током којег ће бити потписан и Меморандум о разумевању Привредне коморе Србије и Привредне коморе Луксембурга. На форуму ће говорити и председник ПКС Марко Чадеж.

Укупна робна размена две земље у 2018. износила је 18,43 милиона евра. За првих шест месеци ове године, Србија је у Луксембург извезла робе у вредности од 6,78 милиона евра, док је увезено робе у вредности од 6,702 милиона евра.

Иначе, у Србији послује 101 компанија регистрована у Луксембургу.

Председница владе ће посету наставити састанком са великим војводом Анријем и председником парламента Фернаном Етгеном, а са градоначелницом Луксембурга Лиди Пуафе обићи ће и Српски културни центар у том граду.