Учестале посете званичника САД сведоче да је у Вашингтону превагнуо став да без Србије нема одрживог решења, изјавио је данас председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

"Ако се жели решење, морају да се уваже интереси Београда и Србије. Изјаве сенатора говоре да код републканаца и демократа долази до става да морају обе стране нешто да изгубе и да се дође до компромиса", рекао је Дрецун за РТС поводом посете америчких сенатора Београду и Приштини.

Он је додао да се показало да је без ефекта све што су САД раније радиле, почев од признања једнострано проглашене незвисности Косова,

"Не треба мислити да Косово за њих неће бити више држава, али се уважава став Београда", додао је Дрецун.

Говорећи о предстојећим изборима на КиМ, Дрецун је упозорио да постоји могућност да есктремни политицар као Аљбин Курти постане премијер привремених приштинских институција.

"Он је екстремиста, који отворено заговара Велику Албанију и с таквом политиком нема опстанка за српски народ", додаје Дрецун.

Он сматра да је достижан резултат за Српску листу да освоји свих десет загарантованих места у парламенту који припадају Србима на предстојећим изборима на КиМ, али упозорава да постоје странке које не желе да сарађују са Београдом.

"Судећи према јединству српског народа и јединству са званичним Београдом и резултатима које је постигла Влада Србије и Канцеларија за КиМ и подстицању приватног пословања, тај резултат може бити постигнут", рекао је Дрецун.

ПРОЧИТАЈТЕ И: УПУЋЕНА ПРОТЕСТНА НОТА БиХ: Додиков став љути Украјину

Он је, међутим, указао на појаву странака које не желе да раде са званичним Београдом, оценивши да ће оне покушати да угрозе тај потенцијални резултат.

Албанци ће сигурно покушати да манипулишу резултатима, рекао је Децун.

Истакао је и да не види озбиљније намере Албанаца да побољшају положај Срба на Ким.

"Положај Срба зависи од Албанаца који су већина. Мора да постоји политичка воља да им се побољша положај. Срби су грађани ''ен-тог'' реда. Албанци угрожавају безбедност Срба, њихов економски, здравствени и образовни положај", рекао је Дрецун, додајући да треба сачекати резултат избора и ко ће формирати власт у покрајини.

Он је нагласио да будућност Срба умногоме зависи од наставка дијалога који би требало да омогући сигурност Србима на КиМ.

Докле год су обесправљени, то ће само допринети нестанку Срба са Косова и Метохије, поручио је Дрецун.