ОД актуелних министара из редова напредњака, у будућој влади, уколико је буде чинила СНС, остаће највероватније само један - сазнају "Новости".

Ово је само део великих кадровских резова који се спремају у редовима напредњака, а које је и њихов лидер и председник Србије Александар Вучић најавио на седници Главног одбора странке, одржаној у недељу. Он је отворено страначким саборцима рекао да жели да укаже шансу млађим кадровима и на томе ће, очигледно, истрајати.

Кадрови СНС тренутно у Влади држе 12 ресора: Небојша Стефановић (МУП), Зорана Михајловић (грађевинарство и саобраћај), Синиша Мали (финансије), Горан Кнежевић (привреда), Бранислав Недимовић (пољопривреда), Нела Кубуровић (правда), Јадранка Јоксимовић (европске интеграције), Младен Шарчевић (просвета), Златибор Лончар (здравство), Зоран Ђорђевић (рад и социјална питања), Вања Удовичић (спорт) и Владан Вукосављевић (култура).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Ви, странци добродошли сте, а да срушите Србију, да влада онај који нема народно поверење - сиктер (ВИДЕО)

Како сада ствари стоје, неће бити "поштеђени" ни коалициони партнери СНС, који су под "скутима" напредњака изашли на изборе 2016. Вучић је на седници ГО поручио да ће на изборној листи коју његова странка буде предводила на предстојећем гласању, бити више места за кандидате из СНС, док ће њихови партнери добити мање него досад.

Наиме, Вучић је на прошлим изборима био више него дарежљив, па су тако СДПС, ПУПС и Српска народна партија добили по један ресор: Расим Љајић (трговина), Милан Кркобабић (без портфеља задужен за регионални развој) и Ненад Поповић (без портфеља, задужен за иновације).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈАСНА ПОРУКА СА ГЛАВНОГ ОДБОРА НАПРЕДЊАКА: Заменићемо и министре и посланике

Љајић је добио десет посланика, а Кркобабићев ПУПС девет, што им је омогућило да формирају и засебне посланичке клубове. Српски покрет обнове и Покрет социјалиста Александра Вулина добили су по три посланичка места, а Покрет Снага Србије Драгомира Карића - два.

Фото Н.Фифић

По неким информацијама, квоте за партнере на изборној листи сада би могле да буду срезане и за 30 одсто. Према нашим информацијама, драстично ће бити промењен и састав самог врха СНС, а Вучић је одлучио да пружи шансу младима, не само у страначким структурама, него и у власти. Он је недавно одржао састанак са 300 чланова Омладине СНС, од којих ће најмање 30 бити у врху листе напредњака на парламентарним изборима на пролеће.

Наши извори тврде да се Вучић током летњих месеци бавио странком више него обично, да је добро упознат и са слабим и са јаким карикама у напредњачкој структури и да је решен да опсежном страначком реформом додатно ојача и подмлади СНС на свим нивоима, како би што снажнија наступила на предстојећим изборима.


ПО УЗОРУ НА ЦДУ

У НАРЕДНОМ периоду у СНС ће бити стављен велики акценат на кадровско подмлађивање, у склопу којег су предвиђене и додатне обуке за младе чланове. Такође, ускоро би требало да буде формиран и Надзорни одбор Фондације "Брана Црнчевић", која би, по Вучићевој замисли требало да буде налик немачкој фондацији "Конрад Аденауер", која, између осталог, "ствара" и нове политичке лидере у Немачкој.


РЕАКЦИЈЕ КОАЛИЦИОНИХ ПАРТНЕРА СНС

РАСИМ ЉАЈИЋ (СДПС): ПОНАВЉАМ, НЕЋУ У НЕМАЊИНУ

ПОТПРЕДСЕДНИК Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже нам да је више пута поновио да неће бити у следећој влади:

- Остајем при томе. Када је реч о броју посланичких места, нама предстоје разговори са СНС око заједничког наступа на изборима. Имали смо досад коректну сарадњу и верујем да ће се она наставити и након следећих избора.

АЛЕКСАНДАР ЧОТРИЋ (СПО): НАДАМО СЕ НАСТАВКУ САРАДЊЕ

СРПСКИ покрет обнове није у коалицији са СНС због посланичких места, већ због залагања председника и Владе да Србија ојача економски, политички и дипломатски, да уђе у Европску унију, да се на миран и компромисан начин реши питање Косова и да се побољша животни стандард становништва.

То нам је неупоредиво важније од броја мандата и верујем да ћемо наставити сарадњу са СНС која траје осам година, те да ћемо на крају следећег мандата ове циљеве остварити у потпуности - каже за "Новости" Александар Чотрић, заменик председника СПО.

ДРАГОМИР КАРИЋ, (ПСС): СВИ ДА СЕ ИЗМЕРЕ НА ИЗБОРИМА

ПРЕДСЕДНИК Вучић је у потпуности у праву када је говорио о коалиционим партнерима, јер је он тај који сноси највећу одговорност, и испред СНС и испред грађана. Вероватно да многи партнери на листи напредњака нису дали очекивани допринос.

Најбоље би било да председник Вучић саопшти свим досадашњим коалиционим партнерима да иду сами на изборе, да се свако измери, па тек после гласања да се праве договори о евентуалној коалицији са напредњацима - каже за "Новости" Драгомир Карић, заменик председника Покрета Снага Србије.

МОМО ЧОЛАКОВИЋ (ПУПС): НЕ МОЖЕМО САМИ ПРЕКО ЦЕНЗУСА

СМАТРАМ да је ПУПС досад дао значајан допринос. Треба сести са Александром Вучићем, оценити наш досадашњи учинак и онда разговарати о будућој сарадњи. Лично сматрам да ПУПС нема шансе да самостално на изборима пређе цензус и зато се надам да ћемо наставити коалиционо партнерство са напредњацима.

Наравно, о томе одлучују највећа партија у коалицији и њен председник - каже нам Момо Чолаковић, потпредседник ПУПС.